ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2015 10:41 EEST | Updated 20/05/2015 10:41 EEST

Στο Στρασβούργο Γκρούεφσκι και αντιπολίτευση για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην πΓΔΜ

ASSOCIATED PRESS
Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski walks after a news conference at the government building in Skopje, Macedonia, on Saturday, Jan. 31, 2015. Prime Minister Gruevski has accused Saturday the leftist oppositional leader Zoran Zaev, for attempt of organizing a coup by blackmailing him with “recorded phone conversations that discredit country’s leadership” in order to agree on forming a technical government and early elections. The leader of the main leftist oppositional party Zoran Zaev was charged for “violence against representatives of the highest state authorities”. He was questioned by the investigative judge, but was not arrested and according to local media, he was ordered to hand over his passport. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Μαραθώνιες συναντήσεις με ευρωβουλευτές και με τον επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν είχαν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, σχετικά με την πολιτική κρίση στη χώρα.

Την πρωτοβουλία της πρόσκλησης των κ.κ. Γκρούεφσκι (αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE) και Ζάεβ (αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης-SDSM), στο Στρασβούργο, είχαν τρεις ευρωβουλευτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ: ο Σλοβάκος Έντουαρντ Κούκαν από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Σλοβένος Ίβο Βαγκλ από την ομάδα των Φιλελευθέρων και ο Βρετανός Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των Σοσιαλιστών, οι οποίοι είναι εισηγητές για τα Βαλκάνια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ευρωβουλευτές και ο κ. Χαν, μετά το πέρας των συναντήσεων, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από δέκα ώρες χαιρετίζουν την ειλικρινή συζήτηση που διεξήχθη και εκφράζουν την προσδοκία, ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών του VMRO-DPMNE και του SDSM θα συνεχιστούν.

«Οι ευρωβουλευτές και ο επίτροπος Χαν χαιρετίζουν τις προσπάθειες των ηγετών των κομμάτων να καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας προς όφελος όλων των πολιτών της χώρας και να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που προκύπτουν από την κρίση, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα κόμματα επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή ένταξη και τις δημοκρατικές αρχές και συμφώνησαν ότι σε πρώτη θέση πρέπει να τεθούν τα συμφέροντα της χώρας. Οι ευρωβουλευτές και ο επίτροπος Χαν χαιρέτισαν στην ειλικρινή συζήτηση γύρω από τα καθοριστικά θέματα της διαφωνίας. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό οι συναντήσεις να συνεχιστούν» αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν των τριών ευρωβουλευτών και του επιτρόπου Χαν.

Ο κ. Γκρούεφσκι συνοδεύεται, στην επίσκεψη του αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι και από τον πρόσφατα παραιτηθέντα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και πρώτο εξάδελφό του Σάσο Μιγιάλκοφ, ενώ ο κ. Ζάεβ συνοδεύεται από την αντιπρόεδρο του κόμματός του Ρενάτα Ντέσκοσκα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)