ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2015 11:11 EEST | Updated 20/05/2015 11:11 EEST

«Ζητείται γαμπρός για τον γιο μου»: Αγγελία αλλάζει τα δεδομένα στην παραδοσιακή Ινδία

MANJUNATH KIRAN via Getty Images
Indian gay rights activists belonging to the Karnataka Sexual Minorities Forum (KSMF) take oath to fight together during a protest to demand the repeal of IPC 377 in Bangalore on July 2, 2014. The activists during the protest urged Karnataka Police to withdraw any false and fabricated cases filed against sexual miniroties. AFP PHOTO/Manjunath KIRAN (Photo credit should read Manjunath Kiran/AFP/Getty Images)

«Ζητείται 25-40, πετυχημένος, φιλόζωος, χορτοφάγος γαμπρός για τον γιο μου (36, ύψος 1.55) ο οποίος συνεργάζεται με Μη Κυβερνητική Οργάνωση», έγραφε αγγελία σε εφημερίδα που κυκλοφόρησε την Τρίτη στην Ινδία.

Η αγγελία αποτέλεσε έκπληξη σε όσους διάβαζαν την στήλη αναζήτησης συζύγων, καθώς η ομοφυλοφιλία στην Ινδία είναι παράνομη. Το πρόσωπο που την απέστειλε στην εφημερίδα ήταν η μητέρα του γνωστού Ινδού ακτιβιστή Harish Iyer.

«Είμαι περήφανος για εκείνη. Ήταν δική της ιδέα. Η μαμά μου είπε: “Δεν έχεις σύντροφο, είσαι τόσο νέος”. Ανησυχούσε για τον γιο της που μεγάλωνε όπως κάθε μαμά στην Ινδία, ανεξάρτητα από το αν αυτός είναι ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος», είπε ο ίδιος.

Η Ινδία ποινικοποίησε ξανά την ομοφυλοφιλία το 2013, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων. Ακτιβιστές υποστηρίζουν πως οι ομοφυλόφιλοι δέχονται διακρίσεις και παρενοχλούνται από την αστυνομία, όμως οι συλλήψεις δεν είναι καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον Iyer τρεις μεγάλες εφημερίδες αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν την αγγελία απαντώντας ότι παραβίαζε τον νόμο, όμως τελικά δημοσιεύτηκε στην Daily Mid – Day της Βομβάη. Ο Αρχισυντάκτης, Sachin Kalbag, δήλωσε πως δεν τέθηκε καν το ερώτημα του αν θα δημοσίευαν την αγγελία, καθώς η εφημερίδα στην οποία εργάζεται εναντιώνεται στις διακρίσεις.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, παρόλο που υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, οι Ινδοί δείχνουν να συμπαραστέκονται στους ομοφυλόφιλους. Το 1999 μπορεί να παρευρέθηκαν μόνο 12 άνθρωποι στο πρώτο gay pride στην Καλκούτα. Τώρα κάθε χρόνο παρόμοιες εκδηλώσεις στο Δελχί και άλλες μεγάλες πόλεις συγκεντρώνουν χιλιάδες άτομα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως οι γονείς στην Ινδία συνηθίζουν να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την αναζήτηση συζύγων για τα παιδιά τους. Επίσης, συνήθως εκφράζεται η προτίμηση ατόμων από συγκεκριμένες κάστες.

Πηγή: The Guardian