ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/05/2015 06:17 EEST | Updated 20/05/2015 08:02 EEST

Φίλης: Δεν έχουμε να πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία. Έχουμε εξασφαλίσει τις υποχρεώσεις στο εσωτερικό

Eurokinissi

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ εάν δεν έχει επιτευχθεί προηγουμένως συμφωνία με τους εταίρους, καθώς δεν θα έχει λεφτά να το κάνει, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το κράτος έχει μεριμνήσει και έχει εξασφαλίσει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των καταβολών μισθών και συντάξεων.

Αναφερόμενος στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Φίλης επανέλαβε παλιότερες δηλώσεις του, τονίζοντας ότι καμία χώρα σε πρόγραμμα δεν καλείται να πληρώνει τις υποχρεώσεις της  χωρίς να εισπράττει και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να πληρώσουμε τις επόμενες δόσεις προς τους δανειστές μας, αν δεν εισπράξουμε πρώτα τα όσο προβλέπονται από το ισχύον πρόγραμμα.

Ο κ. Φίλης οριοθέτησε τους στόχους της διαπραγμάτευσης και ξεκαθάρισε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, προτάσσοντας ως κύριο στόχο της κυβέρνησης, την εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είτε κύριες, είτε επικουρικές. Επόμενος στόχος της κυβέρνησης η μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και στη συνέχεια η ρύθμιση συνολικά του δημόσιου χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Επίσης, ανέφερε ότι ετοιμάζεται μια  σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενημερωθεί τόσο η Βουλή, όσο και οι πολίτες για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.