ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/05/2015 09:41 EEST | Updated 20/05/2015 09:41 EEST

Βαρουφάκης: Ποια λάθη κάνει ο Σόιμπλε στην ανάλυσή του για την Ελλάδα

Carsten Koall via Getty Images
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 05: New Greek Finance Minister Yanis Varoufakis and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) speak to the media following talks on February 5, 2015 in Berlin, Germany. Varoufakis is touring several European cities and yesterday met with Mario Draghi at the European Central Bank following announcements by the new Greek government to sharply alter its relationship with the troika of loan-giving entities. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

Τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις που του απηύθυνε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit δημοσιεύει στο blog του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για «αναμενόμενη» διαστρέβλωση των λεγομένων του από κάποια ΜΜΕ.

-Εάν έπρεπε να εξηγήσετε σε έναν έφηβο, ίσως στην ίδια σας την κόρη, πώς μοιάζει η σχέση σας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγk Σόιμπλε- τι θα του λέγατε;

-Θα της έλεγα ότι, από τη δική μου οπτική, πρόκειται για μια πολυεπίπεδη σχέση. Υπάρχει μια αίσθηση δέους που νιώθω συναντώντας μια θρυλική φιγούρα, την δουλειά του οποίου παρακολουθώ με κριτική ματιά εδώ και δεκαετίες. Έπειτα, υπάρχει μια ισχυρή παρόρμηση να αντιτεθώ στη βασική του προσέγγιση σε κοινά προβλήματα σχετικά με την Ευρώπη. Επιπρόσθετα, υπάρχει κάποια ενόχληση όσον αφορά στο ότι δεν υπάρχει η ευκαιρία για συζήτηση υπό διαφορετικές συνθήκες- να γίνουν αυτές οι συναντήσεις σε ένα πρέπον, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό πλαίσιο, στο οποίο τα επιχειρήματα, αντί για τη σχετική ισχύ, θα έπαιζαν έναν σημαντικό ρόλο.

-Ποια είναι τα ευρωπαϊκά ζητήματα στα οποία θα συμφωνούσατε με τον κ. Σόιμπλε;

-Το ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική ένωση και ότι, χωρίς αυτό, η νομισματική ένωση είναι προβληματική.

-Πιστεύετε ότι ο κ. Σόιμπλε κάνει λάθη στην ανάλυσή του πάνω στο ελληνικό θέμα; Αν ναι, ποια;

-Ναι, το πιστεύω (όπως είμαι σίγουρος ότι και αυτός νομίζει πως κάνω λάθος στην ανάλυσή μου). Πρωτευόντως, συνδέει τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις με τον ελληνικό λαό, λες και εκπροσωπούν τον χαρακτήρα του. Και δεν φαίνεται να εκτιμά το πόσο χρήσιμο θα ήταν για τη βόρεια Ευρώπη να βρει ένα modus vivendi με ένα κίνημα (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα) που μπορεί να είναι επικριτικό απέναντι σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά το οποίο είναι ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκό και πρόθυμο να βοηθήσει στο να γίνει η Ευρώπη πιο συμπαγής.