ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2015 07:39 EEST | Updated 22/05/2015 07:39 EEST

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη στις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων

HuffPost Greece

Τα ισχυρά και ασφαλή εξωτερικά σύνορα εξακολουθούν να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, «όμως, ενώ έχουμε το κοινό νομικό πλαίσιο, δεν έχουμε ένα Ευρωπαϊκό Σώμα Συνοριακής Φύλαξης ή κάποιο παρόμοιο σύστημα», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε επίσκεψή του στη Βαρσοβία, προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex όπου εδρεύει.

Η διαχείριση των συνόρων, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Την περασμένη εβδομάδα, με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, η Επιτροπή πρότεινε τολμηρές και φιλόδοξες δράσεις που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη, στο σύνολό της, την καλύτερη διαχείριση όλων των πτυχών του μεταναστευτικού ζητήματος.

Για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, προτείνουμε μια στρατηγική προσέγγιση που θα καλύπτει το σύνολο της μεταναστευτικής αλυσίδας. Ο στόχος είναι απλός: θέλουμε να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη στις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων και στη μείωση των επικίνδυνων ταξιδιών.

Κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να αφήνεται στο έλεος της θάλασσας. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή με την  οποία όλοι συμφωνούμε. Και επίσης κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει από μόνο του να φέρει την ευθύνη για το σύνολο της Ευρώπης. Αυτή είναι η δεύτερη βασική αρχή που θα πρέπει να τηρήσουμε» ανέφερε.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι αυτός είναι ο λόγος για οποίο έχουν ενισχυθεί οι κοινές επιχειρήσεις της Frontex, Τρίτων και Ποσειδών, ενώ θα αρχίσουν και οι προετοιμασίες για τη ναυτική επιχείρηση  για την κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών των παράνομων διακινητών (στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας). «Θα ενισχύουμε, επίσης, τον ρόλο της Frontex για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθεί στο ακέραιο το σύστημα Σένγκεν και να ενισχυθεί η ικανότητα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων ως Ένωση, από κοινού. «Γι' αυτό πρέπει πρώτα να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις σημαντικές τεχνολογικές επενδύσεις που έχουμε κάνει έως τώρα: το EUROSUR, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (visa).Τα συστήματα αυτά ενισχύουν την ασφάλεια των συνόρων μας και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη διακίνηση. Επίσης, ένα αναθεωρημένο σύστημα ''έξυπνων συνόρων" θα συνεισφέρει περαιτέρω προς αυτή τη κατεύθυνση».

«Τέλος, θα πρέπει μελλοντικά να συνενώσουμε τους πόρους των συνοριακών ελέγχων της ΕΕ ώστε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Σύστημα Συνοριακής Φύλαξης» κατέληξε.