ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/05/2015 10:23 EEST

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν άμεσα τα εφάπαξ που δικαιούνται

eurokinissi

Ευχάριστα είναι τα νέα για 2.600 δικαιούχους οι οποίοι από τον Αύγουστο του 2013 περιμένουν να τους καταβληθεί το εφάπαξ.

Μέχρι και τα τέλη του μήνα αναμένεται να «ξεπαγώσουν» τα εφάπαξ για περίπου 1.000 δικαιούχους ενώ στη συνέχεια θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται ακόμη 1.600 συνταξιούχοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος των εφάπαξ που αναμένεται να καταβληθούν αγγίζει τα 28.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων δεν έχει εκδοθεί κανέναν εφάπαξ εδώ και έξι μήνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι όσοι συνταξιούχοι υπάγονται στα Ταμεία, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ. Αιτία, ήταν η αναστολή από την πλευρά της κυβέρνησης του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του εφάπαξ ο οποίος και έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, με τον οποίο οι μειώσεις στα εφάπαξ θα άγγιζαν ακόμη και το 25%.

Το υπουργείο ωστόσο δεν εξέδωσε νέα εγκύκλιο για τον τρόπου υπολογισμού με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή με την έκδοση νέων εφάπαξ.

Νέες μειώσεις στα εφάπαξ

Στο μεταξύ νέες μειώσεις αναμένονται στα εφάπαξ χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου, οι οποίες όμως αναμένονται να είναι πολύ μικρότερες από αυτές που ίσχυαν με τον προηγούμενο μαθηματικό τύπο.

Η Επιτροπή η οποία είχε οριστεί υπό τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά έχει σχεδόν καταλήξει στον νέο μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των εφάπαξ. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στην HuffPost Greece ότι «ο νέος τύπος όταν θα εφαρμοστεί σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να οδηγήσει στις σφαγιαστικές μειώσεις των εφάπαξ που ίσχυαν με τον προηγούμενο τύπο». Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους κύκλους «οι μειώσεις στα εφάπαξ με τον προηγούμενο τύπο κυμαίνονταν από 35% έως και 180%».

Πληροφορίες της HuffPost Greece αναφέρουν ότι οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 3% έως και 5% δίχως να αποκλείεται να είναι ακόμη χαμηλότερες.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η καταβολή του εφάπαξ έχει μετατραπεί σε «Γολγοθά» για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύμηνες ενώ οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο σε όσους έχουν ήδη καταθέσει χαρτιά για συνταξιοδότηση ή ετοιμάζονται να καταθέσουν.