ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/05/2015 13:24 EEST | Updated 22/05/2015 13:24 EEST

Γιούνκερ: Εφικτή συμφωνία και μέσα στο Μάιο

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, speaks with Greek Prime Minister Alexis Tsipras during arrivals at the Eastern Partnership summit in Riga, Latvia on Friday, May 22, 2015. EU leaders gather for a second day of meetings with six post-communist nations to discuss various issues, including enlargement, the economy and Ukraine. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Τσίπρας και Γιούνκερ στην συνάντησή τους στη Ρίγα συμφώνησαν ότι «είναι εφικτή» η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κομισιόν εκτιμά ότι «όντως έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος» και, σύμφωνα με συνομιλητές του, θεωρεί ότι είναι εφικτή μία συμφωνία μέσα στον Μάιο ή το αργότερο αρχές του Ιουνίου.

Στην συνάντηση ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το πώς έχει διαμορφωθεί ως τώρα η κατάσταση. Το κλίμα χαρακτηρίζεται ως «πολύ καλό», ενώ ελληνικές πηγές λένε ότι υπήρξε «αμοιβαία κατανόηση και διάθεση για συνεργασία».

Ωστόσο αυτό που προβληματίζει την Αθήνα είναι η σκληρή στάση των δανειστών στις τεχνικές συνομιλίες που ουσιαστικά μπλοκάρει την επίτευξη συμφωνίας.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει τις δυσκολίες και κορυφαία στελέχη της παραδέχονται πως «αν κυριαρχήσει η σκληρή γραμμή θα μας δυσκολεύσει».

Ωστόσο, τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη», «η μόνη ρεαλιστική λύση παραμένει η αμοιβαία επωφελής συμφωνία».

«Αν θέλουμε ρεαλισμό πρέπει από όλους να υπάρξει αντίληψη της κατάστασης και να υπάρχει πλήρης συναίσθηση του πως έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα», λένε.