ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/05/2015 07:28 EEST | Updated 22/05/2015 10:58 EEST

Ο Σαμαράς από τη Ρίγα στην Αθήνα και απο εκεί στη ΝΔ

epp.eu/Flickr

Ο Αντώνης Σαμάρας επιστρέφει στην Αθήνα μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Ρίγα της Λετονίας έχοντας προηγουμένως περιγράψει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να «ανάψει» το κόμμα του το πράσινο φως - με την ψήφο του - στη συμφωνία όταν θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.

Αν και το κλίμα μεταξύ των συναδέλφων του στο ΕΛΚ δεν προϊδεάζει για μια αρνητική στάση της ΝΔ, ο ίδιος ο κ.Σαμαράς επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ούτε να θέτει τις προϋποθέσεις για τη διόγκωση του κράτους.

Αυτές οι δυο προϋποθέσεις που και δημόσια έχει θέσει, αποτελούν και τους όρους που βάζει προκειμένου να στηρίξει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Συνεργάτες πάντως του προέδρου της ΝΔ επιχειρούσαν να διαψεύσουν τα περί πιέσεων στον κ.Σαμαρά από τους Ευρωπαίους «συντρόφους» του προκειμένου να ψηφίσει τα μέτρα, επιμένοντας ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όταν γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ήδη πάντως το ένα μετά το άλλο στελέχη της ΝΔ βάζουν τη δική τους πινελιά στη σχετική συζήτηση αρχής γενομένης από τον Νίκο Δένδια ο οποίος με σημερινές του δηλώσεις (ρ/φ 984) επέμεινε στην άποψη οτι «επί του κειμένου της συμφωνίας μπορεί να έχουμε πολλές διαφωνίες όταν την δούμε. Αλλά όχι επί της αρχής", είπε με νόημα ο πρώην υπουργός, για να «καρφώσει» στη συνέχεια της ηγεσία του κόμματος τονίζοντας ότι «αν δεν αλλάξουμε στη ΝΔ τη φυσιογνωμία μας, θα κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε».

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις από τον Μάκη Βορίδη (ρ/φ ΒΗΜΑ) που επέμεινε στην θολή γραμμή.

«Βλέπω μη διαφαινόμενη τη συμφωνία. Ας έρθει αυτό που είναι να έρθει, ό,τι είναι να έρθει. Αν έρχεται κι αν καταλήγουν ότι μπορούν να το φέρουν κι αν το υποστηρίζουν κι αν το θέλουν κι αν περνάει από την κοινοβουλευτική τους ομάδα κι αν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Ας έρθει αυτό το πράγμα να δούμε τι είναι, για να τοποθετηθούμε όλοι».