LIFE

Τα 15 λάθη που πρέπει να κάνετε πριν τα 30

just found these from a year or so ago. Dude is making it happen!
marchorowitz/Flickr
just found these from a year or so ago. Dude is making it happen!

Όλοι κάνουμε λάθη. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο συχνά. Για άλλον τα λάθη του έχουν σημαντικότερες επιπτώσεις και άλλος τα επαναλαμβάνει διαρκώς, σαν να μην μαθαίνει ποτέ από αυτά.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως όσο πόνο και θλίψη και αν προκαλέσουν τα λάθη μας, σε άλλους ή εμάς τους ίδιους, κάθε λάθος βήμα στην πορεία μας αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή: να μάθουμε, να εξερευνήσουμε, να βελτιωθούμε.

Για αυτό, δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως κάποια λάθη είναι απαραίτητα, προκειμένου να μπορέσει κανείς να συνεχίσει την πορεία του, με καλύτερες προδιαγραφές, πιο δυνατός, πιο έτοιμος.

«Γίνεται πολύς λόγος», λέει ο Michael Kerr, συγγραφέας και παρουσιαστής γνωστός για το χιούμορ του, «για το ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να κάνουν λάθη, και αυτό μακροπρόθεσμα τα βλάπτει, γιατί δεν αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες για να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές και να τα καταφέρνουν».

«Αν δεν μάθουν νωρίς πως η αποτυχία συνιστά μέρος της προόδου, τότε θα είναι λιγότερο καλά εφοδιασμένοι για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή ατυχία αργότερα στη ζωή του», συμπληρώνει.

Σας παρουσιάζουμε τα 15 λάθη που είναι απαραίτητο να κάνετε, πριν την ηλικία των 30:

1. Βγείτε ραντεβού με το λάθος άτομο

Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για μια κακή επιλογή της στιγμής, ή μια κακή επιλογή που επιμένετε να κάνετε- πρόκειται για κάτι που όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε βιώσει. Όσο πιο νωρίς συνειδητοποιήσει κανείς τι είναι εκείνο που δεν θέλει και τι εκείνο που τον ενοχλεί, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει να αφοσιωθεί στις σωστές επιλογές, σκεπτόμενος ποια είναι τα πραγματικά σημεία της ζωής του. Μέσα από τις λάθος επιλογές καταλαβαίνει κανείς τι θεωρεί σωστό μέσα του και «αυτό», λέει ο Kerr, «θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τις δικές σας αξίες και τους στόχους της ζωής σας, που προηγουμένως δεν είχατε συνειδητοποιήσει».

2. Πήξτε σε μία απαίσια δουλειά

Ακόμη και αν δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα το αφεντικό σας και η αμοιβή δεν είναι καλή, μην τα παρατήσετε αμέσως. Βάλτε τον εαυτό σας όσο βαθύτερα γίνεται στην άσχημη κατάσταση για λιγάκι και προσπαθήστε να βρείτε μία λύση, όσο πιο κατάλληλη γίνεται. «Ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστείτε τον ίδιο σας τον εαυτό, εν μέσω μίας δύσκολης κατάστασης, θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα βρείτε τον εαυτό σας να συμπεριφέρεται σε άλλους, όταν έχετε εσείς τον έλεγχο», λέει ο Ryan Kahn, συγγραφέας βιβλίων που εστιάζουν στην απορρόφηση νέων σε επιχειρήσεις, μετά την αποφοίτηση τους.

3. Πιστέψτε πως έχετε όλες τις σωστές απαντήσεις

Αυτό είναι, πιθανότατα, ένα λάθος που δεν θα αρκεστείτε να κάνετε μόνο πριν την ηλικία των τριάντα, αλλά θα το επαναλάβετε και αργότερα. Μπορείτε να επιτρέψετε, ωστόσο, στον εαυτό σας να πιστέψει πως έχει όλες τις σωστές απαντήσεις και την λύση για κάθε πρόβλημα- σύντομα, θα έρθει η στιγμή που η πεποίθηση σας αυτή θα καταρριφθεί. Όσο πιο νωρίς καταρριφθεί και μέσα σας, τόσο λιγότερο πιθανό φαντάζει να την επαναλάβετε στο μέλλον.

4. Κατηγορήστε κάποιον άλλο για τα λάθη σας

Το κάνουν όλοι γύρω μας, όχι; Το να υπάρχει κάποιος που μπορείτε να κατηγορήσετε είναι θετικό, καθώς σημαίνει πως μπορείτε να στρέψετε κάπου όλη σας την ενέργεια. Δεν επιτρέπει, όμως, στην ενέργεια να διοχετευθεί εκεί που πραγματικά πρέπει και υπάρχει ανάγκη: στην αναζήτηση λύσεων, ώστε να βγείτε από μια άσχημη κατάσταση και τα λάθη να διορθωθούν. Μπορείτε να κατηγορήσετε όποιον θέλετε και με όση ένταση και θυμό επιθυμείτε, η αλήθεια ωστόσο είναι πως ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει, είναι ο εαυτός σας.

5. Να είστε παθητικοί

«Είναι φυσικό, ειδικά όταν είσαι νέος, απλώς να κάθεσαι και να χαλαρώνεις μερικές φορές και να θες να ικανοποιήσεις και ευχαριστήσεις τους πάντες», λέει ο Kerr. «Αλλά το να είσαι υπερβολικά παθητικός και το να μην μαθαίνεις να ζητάς αυτό που θες, μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες- και, όσο συντομότερα λάβεις το μάθημα αυτό, τόσο το καλύτερο».

6. Βγείτε με τους φίλους σας ακόμη κι αν έχετε δουλειά

Μπορεί να έχετε κάποια εργασία την οποία πρέπει να τελειώσετε, μία προθεσμία που ζυγώνει ή να θέλετε να διαθέσετε κάποιο χρόνο για προσωπική σας έρευνα. «Πάντα, θα βρεις τον τρόπο να τελειώσεις το συγκεκριμένο πρότζεκτ που έχεις αναλάβει, αλλά ποτέ δεν θα βρεις τρόπο να ανακτήσεις εκείνες τις όμορφες, μοναδικές στιγμές με τους φίλους», εξηγεί ο Kahn.

7. Προσβάλλετε κάποιον με το χιούμορ σας

Είναι ο καλύτερος τρόπος να εντοπίσετε τα όρια των άλλων και να κατανοήσετε ως που ακριβώς φτάνουν τα δικά σας. Είναι καλύτερο, να ξέρετε από τώρα πως είναι πιθανόν να αντιδράσει κάποιος, σε αυτό που εσείς θεωρείτε ως φυσικό σας χιούμορ, από το να διακινδυνεύσετε στο μέλλον να προσβάλλετε κάποιον που δεν θα έπρεπε.

8. Ρισκάρετε τα πάντα

Πριν τα τριάντα, είναι η εποχή που ο καθένας μπορεί να ρισκάρει, επιλέγοντας να ακολουθήσει μια αβέβαιη καριέρα ή την καρδιά του. Πρόκειται για κάτι που ο καθένας θα έπρεπε να κάνει, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του και κάτι που οι μεγαλύτεροι συχνά μετανιώνουν που δεν έκαναν. Και, πράγματι, μπορεί να αποδώσει. Ακόμη κι αν δεν αποδώσει, όμως, και πάλι θα έχετε μάθει πολλά από την εμπειρία σας αυτή.

9. Απολυθείτε

Αναντίρρητα, αν θα πρέπει να απολυθείτε κάποτε από την εργασία σας, θα είναι καλύτερο να γίνει στη δεκαετία της νεότητας σας. «Το να απολυθεί κανείς σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι μία βίαιη και σκληρή εμπειρία, αλλά μπορεί δουλέψει αφυπνιστικά, εάν υπήρχε όντως δικό σας ζήτημα απόδοσης», λέει ο Kerr. Μπορεί ακόμη και να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε πως ακολουθείτε λάθος καριέρα και θα θέλατε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο. «Το να απολυθεί κανείς προσφέρει ένα ακόμη πολύτιμο μάθημα: Σου δείχνει πως στο τέλος θα πρέπει να πάρετε οι ίδιοι το 100% του ελέγχου του πεπρωμένου σας και να αναπτύξετε τις απαραίτητες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να έχετε ένα βιώσιμο δεύτερο πλάνο και να αναλάβετε την πλήρη ευθύνη της δικής σας ζωής».

10. Αλλάξτε δουλειά τρεις φορές

Ίσως να μην μοιάζει ό,τι καλύτερο για το βιογραφικό σας, αλλά δοκιμάζοντας διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα και ερχόμενοι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, διευρύνετε τους ορίζοντες σας και θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι εκείνο που πραγματικά θέλετε να κάνετε.

11. Ξεκινήστε τη λάθος δουλειά για το λάθος λόγο

Μπορεί να καταφύγετε σε μία επαγγελματική λύση λόγω ανάγκης εξασφάλισης χρημάτων ή επειδή απλώς πιστέψατε πως θα σας ωφελούσε μακροπρόθεσμα. Το να επιλέξετε την λάθος εργασία, όμως, με λάθος λόγους να σας έχουν κινήσει στη συγκεκριμένη απόφαση, μπορεί να είναι θαυματουργό για εσάς, καθώς θα σας βοηθήσει να θέσετε τους στόχους σας και να μην συμβιβαστείτε, παρά να προσπαθήσετε να κατακτήσετε εκείνα που πραγματικά θέλετε.

12. Πείτε ό,τι ακριβώς νιώθετε δίχως δεύτερη σκέψη

Αυτό έχει αξία, τόσο για τον επαγγελματικό τομέα όσο και τον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων. Μιλήστε χωρίς να περιορίζετε και πείτε όσα ακριβώς νιώθετε, όπως τα νιώθετε. «Το να κάνει κανείς το λάθος να προσβάλλει βαθιά κάποιον, μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά ώστε να είναι πιο ευαίσθητος όταν βρίσκεται μεταξύ άλλων προσώπων και να αναπτύξει καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες».

13. Κάψτε γέφυρες με το παρελθόν

Προφανώς, δεν είναι κάτι που να θέλει κανείς να κάνει συχνά, αφού είναι επίπονο και δύσκολο. Αλλά το να «καίει» κανείς όσα τον συνδέουν με το παρελθόν, σημαίνει πως κόβει δεσμούς και από όσα τον κρατάνε πίσω, και άρα μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον, με καλύτερες προδιαγραφές.

14. Φτάστε στον πάτο

Το καλύτερο παράδειγμα, του πόσο μπορεί να ωφεληθεί κανείς όταν βρισκόμενος στον πάτο, είναι αναγκασμένος να επινοήσει ο ίδιος τον τρόπο που θα του επιτρέψει να βρεθεί και πάλι στην επιφάνεια είναι η συγγραφέας των βιβλίων του Harry Potter, J.K. Rowling. Η δημοφιλής και ζάμπλουτη- σήμερα- συγγραφέας, όταν έγραφε τα επιτυχημένα βιβλία, ήταν τριάντα χρονών, δίχως χρήματα, δίχως ασφάλεια, και μεγάλωνε μόνη της το παιδί της. «Συχνά συναντώ ανθρώπους που είναι πανικόβλητοι, επειδή φοβούνται την πιθανή αποτυχία πιο πολύ από ποτέ», είχε πει η Rowling σε μία ομιλία της στο Harvard. «Στην δική μου περίπτωση, να το να βρεθώ στον πάτο δεν ήταν διασκεδαστικό- κάθε άλλο. Ήταν όμως απελευθερωτικό. Τι άλλο είχα να χάσω;».

15. Πιστέψτε πως τα λάθη είναι πάντα κάτι άσχημο

«Αν δεν κάνετε ποτέ νέα λάθη», υπογραμμίζει ο Kerr, « τότε οι πιθανότητες λένε πως δεν παίρνεις καθόλου ρίσκα ή δεν δοκιμάζεις τίποτα καινούριο και, καθώς μεγαλώνεις, αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο λάθος από όλα».