ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/05/2015 07:17 EEST | Updated 25/05/2015 11:36 EEST

Ρήγμα στις σχέσεις Σόιμπλε – Γιούνκερ;

German finance minister Wolfgang Schaeuble (L) and prime minister of Luxemburg Jean-Claude Juncker (R) take part in a panel discussion during the WDR (West Deutche Rundfunk) Europe forum conference at the foreign ministry in Berlin on May 16, 2013. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN        (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
ODD ANDERSEN via Getty Images
German finance minister Wolfgang Schaeuble (L) and prime minister of Luxemburg Jean-Claude Juncker (R) take part in a panel discussion during the WDR (West Deutche Rundfunk) Europe forum conference at the foreign ministry in Berlin on May 16, 2013. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

Ένα επιπρόσθετο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι η διαφαινόμενη διάσταση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Οι δύο ισχυροί άνδρες της Ευρώπης φαίνεται να έχουν διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της συμφωνίας με την Ελλάδα, γεγονός που τους έχει οδηγήσει να λειτουργούν ως αντίπαλοι πόλοι μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αποδίδονται μέχρι και δηλώσεις που αμφισβητούν την πολιτική οντότητα του προέδρου της Κομισιόν. Την αντιπαράθεση αυτή παραδέχθηκε και κορυφαίος Έλληνας παράγον της Ε.Ε., ο οποίος το Σαββατοκύριακο φιλοξένησε σε τουριστικό θέρετρο του Σαρωνικού Επίτροπο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από την ελληνική κυβέρνηση, η ρήξη Σόιμπλε – Γιούνκερ οξύνθηκε μετά την διαρροή του «κειμένου Γιούνκερ» - υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν διέψευσε το κείμενο, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για προβοκάτσια. Το κείμενο διέρρευσε από τραπεζικούς κύκλους που σχετίζονται με την γερμανική πλευρά και θεωρούνται από τους υπέρμαχους του μνημονίου στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά ακολούθησε έντονο παρασκήνιο ενόψει της συνόδου κορυφής στη Ρίγα. Η πλευρά Σόιμπλε φέρεται να απαίτησε στη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ να μην συμμετέχει ο Γιούνκερ. Το επιχείρημα ήταν πως α) δεν είναι αρχηγός κράτους και β) αν στη συνάντηση συμμετέχουν οι θεσμοί, θα πρέπει να είναι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η αντιπαράθεση κράτησε μέχρι και λίγο πριν την τριμερή συνάντηση και έληξε υπέρ της πλευράς Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνάντησε επί πολύ ώρα τον Γιούνκερ μετά την συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ την περασμένη Παρασκευή.