Ο «αποκλεισμένος» Άγιος Ευστράτιος, η 27χρονη δήμαρχος που παλεύει για να έρθει πλοίο ξανά στο νησί

Ο αγώνας δρόμου της 27χρονης δημάρχου για την άρση της ακτοπλοϊκής απομόνωσης του Άη Στράτη
dhmos agiou eystratiou

Ο ήχος της μπουρού του πλοίου που φθάνει στο νησί δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα για έναν στεριανό και για έναν νησιώτη... Για τον ντόπιο, είναι το ίδιο το μέσο που κρατά ζωντανό το νησί και τους ανθρώπους του. Η 27χρονη Μαρία Κακαλή, γέννημα θρέμμα του ακριτικού Άη Στράτη το ήξερε ανέκαθεν αυτό όπως και οι 270, συντοπίτες της και κάτοικοι του «Άι Στράτη».

Αυτό που έχει αλλάξει από τον περασμένο χρόνο όμως είναι πως η ίδια, ως Δήμαρχος πια, καλείται να βρει λύση για όλες εκείνες τις μέρες που το πλοίο από δεν φτάνει στο νησί. Και ο Άη Στράτης μετρά ήδη 37 ημέρες χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα «παλιό» και άλυτο πρόβλημα για τα νησιά του Β. Αιγαίου που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η νεαρότερη σε ηλικία δήμαρχος όπως και τα μέλη ενός Δημοτικού Συμβουλίου με μέσο όρο ηλικίας μόλις τα 34 έτη.

«Έχω γεννηθεί εδώ και μένω εδώ, με μόνη διακοπή τα χρόνια που σπούδασα νηπιαγωγός. Είμαι κόρη ψαρά. Ξέρω τι σημαίνει για το νησί μας να μην έρχεται το πλοίο. Και για τους κατοίκους και για τους ψαράδες που θέλουν να στείλουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη την ψαριά τους, αλλά και για τους κτηνοτρόφους. Οι δραστηριότητές τους άλλωστε είναι αυτές που κρατούν ζωντανό το νησί με εξαίρεση του μήνες που έχουμε τουρισμό», λέει στη HuffPost Greece.

Όπως μας εξηγεί, τα πνεύματα το τελευταία διάστημα είναι οξυμένα. Το πλοίο «Ταξιάρχης», παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας των απλήρωτων ναυτικών και το Υπουργείο Ναυτιλίας, εδώ και πέντε εβδομάδες δεν έχει βρει λύση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Γι' αυτό και αναγκάστηκε να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία εκθέτει το πρόβλημα και ξεκαθαρίζει πως εάν δεν υπάρξει άμεσα μια λύση, θα υπάρξουν κλιμακωτές αντιδράσεις: από το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών και την παράδοση των κλειδιών του Δήμου, έως και την παράδοση των όπλων από τους άνδρες που υπηρετούν στην Εθνοφρουρά. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Ναυτιλίας κήρυξε έκπτωτη την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τώρα θα πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός ενώ εάν αποβεί άκαρπος θα υπάρξουν προσαρμογές στο μίσθωμα και τις προϋποθέσεις κάλυψης του δρομολογίου.

«Οι άνθρωποι μας ζητούν λύση. Πρέπει κάτι να τους πούμε»

«Πριν στείλω αυτή την επιστολή, είχα προσπαθήσει πολύ να βρεθεί μια λύση. Και με το υπουργείο Ναυτιλίας ή ακόμη και προσπαθώντας να πείσω κάποια Μέσα Ενημέρωσης να ασχοληθούν με το θέμα», μας εξηγεί και συμπληρώνει πια είναι η κατάσταση στο νησί, για τους κατοίκους και για την ίδια. «Εδώ είμαστε μια μικρή κοινωνία. Ό,τι πρόβλημα υπάρχει ο νησιώτης θα έρθει στον Δήμαρχο αναζητώντας λύση. Το καταλαβαίνω αυτό και το σέβομαι. Και όλοι μας το Δήμο προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Πρέπει να έχουμε κάτι να τους πούμε».

Το τελευταίο διάστημα όπως αναφέρει «Μια φορά την εβδομάδα έρχονται στο γραφείο μου οι ψαράδες και ζητούν λύση. Έχουν σταματήσει να ψαρεύουν γιατί τα αλιεύματά τους δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους. Βλέπετε, από τη στιγμή που δεν εκτελείται δρομολόγιο που συνδέει το νησί με λιμάνι της Αττικής, μόνη εναλλακτική είναι το τοπικό δρομολόγιο με το πλοίο Αιολίς, που συνδέει τον Άγιο Ευστράτιο με τη Λήμνο. Ακόμη και η Λήμνος όμως συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την ηπειρωτική Ελλάδα μόνο δύο φορές την εβδομάδα και το δρομολόγιο δεν βοηθάει για τη μεταφορά αλιευμάτων και ζώων αφού είναι ένα ταξίδι 22 ωρών αντί για εννέα ώρες που διαρκεί το απ' ευθείας δρομολόγιο Λαύριο- Άγιος Ευστράτιος».

Όταν τη ρωτάμε πως βιώνει η ίδια αυτή την κατάσταση δεν υποκρίνεται. «Είναι δύσκολα. Η οικονομία του νησιού πλήττεται, οι κρατήσεις σε τουριστικά καταλύματα ακυρώνονται. Οι άνθρωποι εδώ ζουν από την αλιεία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό που τελευταία έχει τονωθεί. Περιμένουν από εσένα να δώσεις λύσεις σε όλα, αλλά δεν μπορείς. Και τα προβλήματα είναι πολλά. Μια μικρογραφία αυτών που υπάρχουν και στην Αθήνα».

Οι νέοι που επιστρέφουν και δίνουν «ανάσα» ζωής στο νησί

Η όλη κατάσταση πάντως ειδικότερα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση στο νησί στέλνει και λάθος μήνυμα στους νέους ανθρώπους που έχουν επιστρέψει στον Άγιο Ευστράτιο τα τελευταία χρόνια. «Τελευταία έχουν γυρίσει αρκετοί πίσω. Ακόμη και τα σχολεία μας έχουν αρκετά παιδιά. Σήμερα από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο έχουμε περί τα 40 παιδιά και περί τα δέκα που είναι ακόμη μικρά και δεν πηγαίνουν σχολείο». Ως Δήμαρχος θέλει αυτά τα παιδιά, αλά και οι νέοι άνθρωποι που επιστρέφουν στο νησί, να μείνουν σε αυτό, δίνοντας του ζωή, νέα πνοή, μέλλον.

Εξάλλου και ίδια περιστοιχίζεται από νέους ανθρώπους που τους γνωρίζει από μικρή και συνθέτουν σήμερα ένα από τα νεαρότερα σε ηλικία, δημοτικά συμβούλια, σηματοδοτώντας ίσως και μια αναγέννηση του νησιού.

Το βράδυ της Δευτέρας, αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι, για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού. «Την επιστολή στον Πρωθυπουργό, τη στείλαμε την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ είχαμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και τελικά κηρύχθηκε έκπτωτη η πλοιοκτήτρια εταιρία, κάτι που σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για αναλάβει το δρομολόγια προς τον Άγιο Ευστράτιο. Ο υπουργός Ναυτιλίας, δεσμεύτηκε πως θα κάτι ό,τι μπορεί ώστε να μπει ένα έκτακτο δρομολόγιο, έστω και μια φορά την εβδομάδα. Άρα θα περιμένουμε και αυτή την εβδομάδα. Πάμε για λύση την επόμενη. Στη συνεδρίαση βέβαια, θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα δούμε εάν θα προβούμε στις κινήσεις στις οποίες αναφερόμαστε και στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό».

Τέλος, τη ρωτάμε εάν το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πραγματικά αποφασισμένο να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την παράδοση των όπλων της Εθνοφρουράς. «Αυτές οι κινήσεις φυσικά θα είναι κλιμακούμενες και φυσικά θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Είναι τα ίδια πάντως τα μέλη της Εθνοφρουράς που δηλώνουν έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα. Ξεκαθαρίζω όμως πως δεν είμαστε ακραίοι. Θέλαμε- και το κάναμε- να δώσουμε χρόνο στη νέα κυβέρνηση γιατί αντιλαμβανόμαστε και πως θα βρήκαν αρκετά προβλήματα. Αλλά θέλησαν να τα αλλάξουν όλα από την αρχή. Να τα κάνουν όλα διαφορετικά και δεν άφησαν αν υπάρξει ένα ενδιάμεσο διάστημα προσαρμογής. Δεν μπορούμε όμως να υποστούμε τόσο σοβαρές συνέπειες».

Η επιστολή της Δημάρχου, Μαρία Κακαλή στον Πρωθυπουργό:

«Κύριε Πρωθυπουργέ

Λυπάμαι που καταφεύγουμε σε εσάς για την εύρεση λύσης στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί του Αγίου Ευστρατίου, αλλά δυστυχώς σε αυτή την απόφαση οδηγηθήκαμε εξαιτίας της μη σωστής διαχείρισης του θέματος αυτού, από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας.

Από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με την Ηπειρωτική χώρα.

Τις τελευταίες τριάντα τρείς ημέρες το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα και επιστροφή είναι δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου, λόγω της επίσχεσής του από τους ναυτεργάτες. Δυστυχώς λύση στο θέμα δεν έχει βρεθεί, καθώς ο Αρμόδιος Υπουργός μας είπε πως η χρονοκαθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως η νόμιμη διαδικασία περί έκπτωσης ή μη της αναδόχου εταιρείας είναι χρονοβόρα. Βέβαια εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος θα μπορούσε ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί σε άμεση έκπτωση της εταιρείας και στην εύρεση άλλου πλοίου για την εξυπηρέτηση των νησιών του Αγίου Ευστρατίου και της Λήμνου που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

Το νησί μας λόγω της κατάστασης αυτής έχει εκπέσει σε οικονομικό μαρασμό λόγω του ότι έχουν πληγεί άμεσα οι πρωτογενείς παραγωγικοί τομείς (αλιεία- κτηνοτροφία) λόγω αδυναμίας διακίνησης των προϊόντων τους καθώς και ο τουρισμός ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, λόγω του ότι έχουν γίνει απανωτές ακυρώσεις των κρατήσεων.

Οι φορείς του νησιού μην έχοντας άλλες λύσεις, αποφασίσαμε την ερχόμενη εβδομάδα να κλείσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας και οι εθνοφύλακες του νησιού μας προτίθενται να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Δεν είναι δυνατόν κ. Πρωθυπουργέ οι τριακόσιοι περίπου κάτοικοι του νησιού μας, που όπως ακούγεται κατά καιρούς από την ίδια την Κυβέρνηση, φυλάττουν «Θερμοπύλες» να ζουν αυτή την χωρίς προηγούμενο αδιαφορία εκ μέρους της Πολιτείας.

Αν συνεχιστεί η κατάσταση αποκλεισμού μας από την κεντρική Ελλάδα το δημοτικό συμβούλιο θα παραδώσει στους αρμόδιους φορείς τα κλειδιά του Δήμου, με όποια συνέπεια επέχει αυτό για τους εμπλεκόμενους πολίτες και την πολιτεία.

Ευελπιστώντας στην άμεση κατά το δυνατόν παρέμβασή σας για την άμεση λύση του προβλήματος

Με εκτίμηση

Η Δήμαρχος

Κακαλή Μαρία»

Δημοφιλή