ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/05/2015 16:28 EEST | Updated 25/05/2015 18:51 EEST

Ενώπιον του ανακριτή οι επιχειρηματίες που κατηγορούνται για υπόθεση διακίνησης ενός τόνου ναρκωτικών

sooc

Πολύωρη ανάκριση για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης ηρωίνης του πλοίου «Noor 1» που φέρεται ότι μετέφερε τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών, εκ των οποίων περίπου ένας τόνος (986.600 κιλά) από την ποσότητα αυτή, είχε βρεθεί, τον περασμένο Ιούνιο, σε αποθήκη στο Κορωπί, ενώ ακόμη ένας τόνος είχε βρεθεί σε βίλα στη Φιλοθέη.

Στην ανακρίτρια Πειραιά κ. Σκάρπου απολογήθηκαν τη Δευτέρα δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι, είχαν άμεση σχέση με το δρομολόγιο, από το Ντουμπάι στην Αθήνα, του έμφορτου με ηρωίνη πλοίου.

Από τους κατηγορούμενους ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 30.000 ευρω και περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου, ενώ ο δεύτερος προφυλακίστηκε.

Στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενοι ακόμη 29 άτομα, μεταξύ των οποίων έλληνες επιχειρηματίες, που φέρονται ότι, ασχολούνται με πετρελαιοειδή και ναυλώσεις πλοίων, ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πλοίου – όλοι Τούρκοι.

Από την πορεία της ανάκρισης έχει αποκαλυφτεί ένας μεγάλος κύκλος προσώπων, που εμπλέκονταν στην αγορά αγορά, την ίδρυση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, τη μεταπώληση, τη ναύλωση, την επιλογή του πληρώματος, την πρακτόρευση, την επισκευή βλαβών, τη χρηματοδότηση για τη διέλευση από το Σουέζ, τον ελλιμενισμό στην Ελευσίνα του «Noor 1» και στη συνέχεια τον τρόπο μεταφοράς της ηρωίνης.

Σκέλος της υπόθεσης αυτής είχε αναφερθεί στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του πρώην αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, ο οποίος είχε κάνει την έρευνα γιά τα στημένα ματς, η ανάκριση της οποίας είναι σε εξέλιξη στον ανακριτή Διαφθοράς κ. Ανδρεάδη.

Συγκεκριμένα σε ορισμένες συνομιλίες φέρεται να αναφέρονται ζητήματα που αφορούν συναλλαγές προσώπων, που εμπλέκονται και στην υπόθεση του Noor1.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποδίδονται στους εμπλεκόμενους κακουργήματα, όπως εγκληματική οργάνωση «η οποία επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων, που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών (εισαγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση) και ειδικότερα της παράνομης διακίνησης ηρωίνης, αγνώστων μέχρι τώρα ποσοτήτων, μεταξύ των οποίων και η κατασχεθείσα στις 22.6.2014 στην περιοχή Λάμπρικα Κορωπίου..».

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία «... η ανωτέρω οργάνωση είχε δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή, για την αποστολή στην ημεδαπή, μεταξύ άλλων μέσων και με πλοία, εισαγωγή, μεταφορά και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, κατά κύριο λόγο ηρωίνης, προκειμένου να διακινηθούν αυτές, με ποικίλα μέσα σε διάφορους αποδέκτες. Γιά την επίτευξη του σκοπού της και προκειμένου να αποφύγει τον εντοπισμό τους από τις αρμόδιες Διωκτικές Αρχές, η εγκληματική αυτή ομάδα είχε δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών και πληροφοριοδοτών. Πριν από τις επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης, οργανώνονταν, και πραγματοποιούνταν συγκέντρωση των μελών της εγκληματικής ομάδας, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους, να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, να ξεκαθαρίσουν το ρόλο και τα καθήκοντα του καθενός».

Οι κατηγορούμενοι, που απολογήθηκαν την Δευτέρα, αρνήθηκαν τις κατηγορίες.