ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2015 10:25 EEST | Updated 26/05/2015 10:40 EEST

Amazon: Κατέβαλε φόρους μόλις 12 εκατομμυρίων ευρώ για 11 δισεκατομμύρια εσόδων στη Γερμανία

Flickr

Κατά καιρούς έχει ασκηθεί έντονη κριτική, κατά της επικοινωνιακής πολιτικής και εμπορικής πρακτικής της Amazon από πολλούς ανά τον κόσμο: διάφορες ενώσεις βιβλιοπωλών ή εκδοτών, συγγραφείς, μουσικούς, ακτιβιστές, οργανώσεις που προασπίζονται εργασιακά δικαιώματα- ακόμη και κυβερνήσεις, κυρίως ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι ενδεικτική η ρήση του νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman, όσον αφορά τις επιπτώσεις της δραστηριότητας του κολοσσού στη χώρα του και την επικράτηση της: «Η Amazon, ο γίγαντας των διαδικτυακών πωλήσεων, έχει υπερβολικά πολλή δύναμη, και τη χρησιμοποιεί με τρόπο που βλάπτει την Αμερική».

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε την Τρίτη, 26 Μαΐου, το πρακτορείο Reuters, η Amazon πλέον έχει άλλον έναν λόγο να συγκεντρώσει αντιδράσεις αμφισβήτησης, στο πρόσωπο της.

Αυτό γιατί, όπως γίνεται γνωστό, για το έτος 2014, ο πολυεθνικός κολοσσός πλήρωσε μόλις 11.9 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στη Γερμανία, παρότι τα έσοδα από τις πωλήσεις, μόνο στη συγκεκριμένη χώρα, άγγιξαν ένα σύνολο κοντά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται, η Γερμανία αποτελεί για την εταιρία τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην οποία δραστηριοποιείται, μετά την βόρεια Αμερική. Ωστόσο, έως και πρόσφατα, όλες οι πωλήσεις και τα κέρδη της “περνούσαν” από την ελαφρά φορολογία του Λουξεμβούργου.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Amazon.de, σημείωσε πως «ο εταιρικός φόρος ορίζεται βάσει κερδών, όχι εσόδων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνιστά μια επιχείρηση με χαμηλά περιθώρια κέρδους, που είναι άκρως ανταγωνιστική και η Amazon εξακολουθεί να επενδύει σημαντικά σε όλο τον κόσμο, γεγονός που σημαίνει πως τα κέρδη μας είναι χαμηλά».

Η εταιρία πάντως, την περασμένη εβδομάδα, και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωσε πως έχει εισαγάγει αλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία από την 1η Μαϊου, ώστε οι μελλοντικές πωλήσεις να καταχωρούνται σε αυτές τις χώρες. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται, επίσης, και για τη Γαλλία, με φοροτεχνικούς να εκτιμούν πως η νέα ρύθμιση ίσως σημαίνει πως η Amazon θα καταβάλλει μεγαλύτερα ποσά σε φόρους, στα ερχόμενα χρόνια.

Την στιγμή που αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν ελέγχους όσον αφορά την φορολογική πολιτική που ακολουθεί η Amazon στις ευρωπαϊκές χώρες, στη Βρετανία επιχειρείται να θεσπιστεί ένας φόρος κοινός- ο λεγόμενος Google Tax - που θα θέτει ένα 25% στις πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, αλλά κάνουν χρήση των διάφορων ισχυόντων, προκειμένου να καταβάλλουν λιγότερους φόρους.