ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/05/2015 19:09 EEST | Updated 26/05/2015 19:09 EEST

Κωνσταντοπούλου: Να κληθεί για εξέταση αυτοτελώς η Siemens

surber/Flickr

Υπάρχουν περιθώρια για την διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος κλήθηκε το βράδυ της Τρίτης προς ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στο πλαίσιο της απόφασης να ανασυρθεί ο «φάκελος» της υπόθεσης.

 

Ο κ. Βαλυράκης δεν απέκλεισε την περίπτωση να έχουν υπάρξει νεότερα στοιχεία, ζήτησε από την Βουλή να αναλάβει πρωτοβουλίες τέτοιες ώστε να ασκηθεί πίεση και να οδηγηθεί η γερμανική εταιρεία στην αποκάλυψη των πολιτικών προσώπων τα οποία έγιναν αποδέκτες των «μαύρων χρημάτων». Αφού έκανε εκτενή αναφορά στην «σκληρή» δουλειά που είχε γίνει η οποία, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες, είχε καταλήξει στην τεκμηρίωση της ροής «μαύρων χρημάτων» από τα ταμεία της Siemens, η Επιτροπή, ανέφερε, δεν μπόρεσε να υπερβεί τα εμπόδια των «παρένθετων προσώπων» ώστε να οδηγηθεί στα πολιτικά πρόσωπα που υπάρχουν ενδείξεις ότι πήραν τις μίζες.

 

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, είπε πως θα μπορούσε ακόμη και να δρομολογηθεί από την κυβέρνηση καταγγελία της συμφωνίας - συμβιβασμού που συνήφθη το 2012 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens και κυρώθηκε από τη Βουλή, αναφορά την οποία σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως «ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση με την οποία χαρίστηκαν οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου» και πρέπει να διερευνηθούν οι όροι «του φερόμενου ως εξώδικου συμβιβασμού».

 

Η κα Κωνσταντοπούλου συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Βαλυράκη επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την σημασία της διεκδίκησης στην παρούσα ιδίως συγκυρία κατά την οποία η χώρα μας πιέζεται για το «φερόμενο χρέος», όπως είπε, προτείνοντας μάλιστα να κληθεί για εξέταση αυτοτελώς η Siemens.

 

Ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία αποδείχθηκαν κατώτερες στην διαχείριση του σκανδάλου και στην αξιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής. Όπως μάλιστα είπε «η αίσθησή μας ήταν ότι η ίδια η εταιρεία απολαμβάνει μίας ιδιότυπης ασυλίας» σημειώνοντας πως δέκα χρόνια μετά την πρώτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση, το 2005, «το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)