ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2015 04:01 EEST | Updated 26/05/2015 05:06 EEST

Ρέγκλινγκ: Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα

PETER PARKS via Getty Images
Klaus Regling, chief executive of the European Financial Stability Facility (EFSF), gestures as he speaks at a press conference in Beijing on October 28, 2011 Regling is in China after European leaders reached a last-ditch deal to tackle the crisis, which they hope will boost market confidence in struggling eurozone economies. AFP PHOTO / Peter PARKS (Photo credit should read PETER PARKS/AFP/Getty Images)

Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα ώστε να φτάσει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές της, και δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στην γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα Τρίτη.

 

«'Εχει μείνει πολύ λίγος χρόνος», είπε ο Ρέγκλινγκ, «και γι΄αυτό εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για μια συμφωνία. Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει καινούργια δάνεια. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας, που ενέχει πολλά ρίσκα».

«Ακόμα και το να χάσει μια δόση αποπληρωμής στο ΔΝΤ θα ήταν επικίνδυνο. Αυτό θα επηρέαζε και άλλους δανειοδότες όπως εμάς. Από την άλλη πλευρά, το ταμείο διάσωσης μπορεί να επεκτείνει δάνεια μόνο όταν υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η τωρινή περίπτωση και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να μπορέσει να αποκαταστήσει την δημοσιονομική της ευρωστία», είπε.

 

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει γρήγορα περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τους δανειστές της μόλις έρθει σε συμφωνία με τα άλλα κράτη της ΕΕ.

«Έπειτα από συμφωνία και την ομόφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών της Ευρωζώνης, θα μπορούσε η Ελλάδα να λάβει από εμάς σχετικά γρήγορα την τελευταία δόση του 1,8 δισεκ. ευρώ και ακόμη 1,8 δισεκ. ευρώ από την ΕΚΤ», σχολίασε ο Ρέγκλινγκ. Ένα ανάλογο ποσό είναι έτοιμο και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, πρόσθεσε. Για να λάβει όμως αυτά τα χρήματα, «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Ουσιαστικά, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, υπάρχουν αρκετά χρήματα ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές.

Επίσης ο Ρέγκλινγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, λέγοντας ωστόσο πως πρώτα όμως θα πρέπει η Αθήνα να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα.

«Μόνο τότε θα μπορεί να εκτιμηθεί, αν χρειάζεται νέα βοήθεια» είπε και πρόσθεσε: «Ο ΕΜΣ διαθέτει επαρκείς δυνατότητες χρηματοδότησης για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό είναι σημαντικό για να ηρεμήσουν οι αγορές».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε επικριτικός: «Το ΔΝΤ διαθέτει πολύτιμη εμπειρία δεκαετιών στην εξυγίανση χωρών σε κρίση σε όλο τον κόσμο μέσω δανείων και μεταρρυθμίσεων». Γι' αυτό τον λόγο η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης επιθυμούν «σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)