ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2015 10:45 EEST | Updated 26/05/2015 10:46 EEST

Το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση των G7

ASSOCIATED PRESS
Mario Draghi, left, President of the European Central Bank talks to German Finance Minister Wolfgang Schaeuble prior to a speech in Berlin, Thursday, Dec. 15, 2011. Draghi said there's

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να είναι από τα κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών της Ομάδα των Επτά (G7, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά). Οι συζητήσεις ξεκινούν αύριο Τετάρτη στη Δρέσδη και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή, ενώ οικοδεσπότες θα είναι οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί για το 2015 την Προεδρία της Ομάδας.

Επίσης στην Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο Νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας.

Στο περιθώριο της συνάντησης, η οποία αποτελεί και προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας στις 7-9 Ιουνίου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως οι επισκέψεις κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας αξιωματούχων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε σχολεία της Δρέσδης, με αντικείμενο την ενημέρωση των μαθητών για τα θέματα που συζητάει η G7.

Η επιλογή της Δρέσδης, της «Φλωρεντίας του Έλβα», όπως λένε οι Γερμανοί, έγινε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμβολίσει την αποτελεσματική διαρθρωτική αλλαγή, καθώς η Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας, αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς αναδιάρθρωσης, έπειτα από δύο δικτατορίες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)