ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2015 05:11 EEST

Πρόβλημα με τις συντάξεις μετά το 2017 σύμφωνα με τον Ρωμανιά

eurokinissi

Μέχρι και το 2017 θα μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι οι συνταξιούχοι αναφορικά με την καταβολή των συντάξεών τους, καθώς από κει και μετά θα υπάρχει πρόβλημα. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό στα Χανιά.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να πληρώνουμε τις συντάξεις το 2015, 2016, 2017, ρευστότητα υπάρχει. Αργότερα όμως μετά το 2017 υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Ρωμανιάς τονίζοντας πως «έχουμε όμως ένα σχέδιο το οποίο έχουμε βάλει ήδη σε εφαρμογή».

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε «έχουμε εντοπίσει 24 νέες πηγές για χρηματοδότηση που σε αυτή τη φάση μετράμε τι μπορεί να αποδώσει η καθεμία».

Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε επίσης και στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους δανειστές, λέγοντας ότι «είναι ανεξήγητη η επιμονή τους. Σημαίνει ότι εδώ και το λέω ανεπιφύλακτα, φαίνεται ότι κυριαρχούν όχι τεχνοκρατικά, όχι ασφαλιστικά , αλλά κυριαρχούν πολιτικά κριτήρια. Πιέζεται δηλαδή η κυβέρνηση για ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται να τα δεχτεί σε καμία περίπτωση».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η χορήγηση 13ης σύνταξης αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση και υποστήριξε ότι οι δανειστές αλλάζουν συνεχώς θέσεις και προτάσεις κάνοντας λόγο για αντικρουόμενες απόψεις.

«Δεν είναι από τα επείγοντα θέματα που πρέπει να ρυθμίσουμε τώρα όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος , οι επικουρικές, την οποία εμείς έχουμε καταργήσει στην πράξη και δίνουμε τις επικουρικές τώρα χωρίς μειώσεις» υπογράμμισε πως «αυτό είναι επείγον, ενώ για το θέμα της 13ης σύνταξης έχουμε καιρό» υπογράμμισε ο κ. Ρωμανιάς.

Απέκλεισε επίσης νέες μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών καθώς όπως είπε είχε γίνει πρόβλεψη ότι το ασφαλιστικό θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα από το 2019 και πέρα.

Όπως ανέφερε στον κουμπαρά του ταμείου έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα 3,2 δισ. ευρώ κάνοντας την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2019 θα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο τόνισε ότι το ταμείο αυτό δεν αρκεί για να λειτουργήσει σωστά το ασφαλιστικό που έχει υποστεί απώλειες από το PSI.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)