ΔΙΕΘΝΕΣ
27/05/2015 05:35 EEST | Updated 27/05/2015 05:40 EEST

Ο ιός του έρπη πιθανότατα να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος

Forensic scientists of the Criminal Research Institute of the National Gendarmerie (IRCGN), collects DNA, on May 19, 2015 in Pontoise, outside Paris. A scanner for autopsies, a collection of 8,000 weapons, 'data-gendarmes' to predict the evolution of delinquency: the gendarmerie includes hundreds of 'experts' in a brand new judicial center in the Val-d'Oise. AFP PHOTO MARTIN BUREAU        (Photo credit should read MARTIN BUREAU/AFP/Getty Images)
MARTIN BUREAU via Getty Images
Forensic scientists of the Criminal Research Institute of the National Gendarmerie (IRCGN), collects DNA, on May 19, 2015 in Pontoise, outside Paris. A scanner for autopsies, a collection of 8,000 weapons, 'data-gendarmes' to predict the evolution of delinquency: the gendarmerie includes hundreds of 'experts' in a brand new judicial center in the Val-d'Oise. AFP PHOTO MARTIN BUREAU (Photo credit should read MARTIN BUREAU/AFP/Getty Images)

Την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος μπορεί να σταματήσει ένας γενετικά τροποποιημένος ιός του έρπη, καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα και ενισχύοντας παράλληλα την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς εναντίον των όγκων.

Για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, μια κλινική δοκιμή στο τελικό στάδιό της έδειξε ότι η ανοσοθεραπεία με τη βοήθεια των ιών έχει σίγουρα αντικαρκινική δράση. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από 64 ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κέβιν Χάρινγκτον του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου και τον Χάουαρντ Κάουφμαν του Ινστιτούτου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Ράτγκερς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology», δοκίμασαν τη νέα θεραπεία σε 436 ασθενείς με επιθετικό μεταστατικό μελάνωμα. Οι καρκινοπαθείς είτε πήραν μια δόση του νέου φαρμάκου, είτε έκαναν άλλου είδους ανοσοθεραπεία.

Η θεραπεία ονομάζεται Talimogene Laherparepvec (T-VEC) και συνίσταται σε μια μεταλλαγμένη μορφή του τύπου-1 του ιού του έρπη, ο οποίος, αφότου εισαχθεί στο σώμα του ασθενούς, πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων και τα καταστρέφει εκ των έσω. Χάρη στην κατάλληλη τροποποίησή του, έχουν αφαιρεθεί δύο γονίδια-κλειδιά από τον ιό, ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί μέσα στα υγιή κύτταρα. Γι' αυτό το λόγο, το νέο φάρμακο προκαλεί λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Ο ιός έχει επίσης τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να παράγει το μόριο GM-CSF, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, προκειμένου αυτό -παράλληλα με την εκ των έσω δράση του ιού- να επιτίθεται και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Συνεπώς, η δράση του ιού είναι διπλή, εσωτερική και ταυτόχρονα εξωτερική.

Το T-VEC, που παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Amgen, ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων που βασίζονται σε ιούς και έχουν αφήσει υποσχέσεις στις πρώτες κλινικές δοκιμές. Το T-VEC είναι το πρώτο που δοκιμάζεται με σχετική επιτυχία σε μια μεγάλη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή φάσης 3.

Από τους ασθενείς που πήραν το T-VEC, το 16,3% εμφάνισαν θεραπευτική αντίδραση διαρκείας, για πάνω από έξι μήνες, έναντι ποσοστού μόνο 2,1% όσων έκαναν την εναλλακτική θεραπεία ελέγχου. Σε μερικούς ασθενείς που έλαβαν το T-VEC, η θεραπευτική αντίδραση ξεπέρασε τα τρία χρόνια, ένα όριο που οι ογκολόγοι θεωρούν ως θεραπεία στην περίπτωση μιας ανοσοθεραπείας.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)