ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/05/2015 13:10 EEST | Updated 27/05/2015 13:10 EEST

Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία. Ξεκινά η συγγραφή της στο Brussels Group. Τι περιλαμβάνει

SOOC

Τα τελευταία χιλιόμετρα φαίνεται να «τρέχει» η κυβέρνηση για να «κλείσει» τη συμφωνία με τους δανειστές καθώς σύμφωνα με το Μαξίμου, σήμερα Τετάρτη ξεκινούν και επίσημα στο Brussels Group, οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement).

Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
  • Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
  • Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
  • Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Σε ότ, αφορά το συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις- χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα- και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η δε ελληνική κυβέρνηση «δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» και ξεκαθαρίζει πως «δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις».

Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι «εάν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι -Κομισιόν και ΕΚΤ- ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά"».

Τέλος τονίζεται πως οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. «Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση» σχολίαζαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προς διευκόλυνση της διαδικασία επίτευξης συμφωνίας, θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Αλέξη Τσίπαρ με ευρωπαίους ηγέτες, κάτι που προβλέπεται και στο πλαίσιο όσων συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στη Ρίγα.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα» ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.