ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2015 14:55 EEST | Updated 28/05/2015 14:55 EEST

Τop Gun: Βρετανοί και Αμερικανοί πιλότοι δοκιμάζουν το F-35 Lightning II

Στελέχη του Βασιλικού Ναυτικού και της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν σε συνεργασία με Αμερικανούς συναδέλφους τους σειρά δοκιμών του μαχητικού F-35B Lightning II, από το αεροπλανοφόρο USS Wasp.

Το F-35 είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα μαχητικά νέας γενιάς στον κόσμο, και προορίζεται στην ουσία να αποτελέσει τον «διάδοχο» του F-16 και του F/A-18, τη στιγμή που το F-22 Raptor διαδέχεται το F-15 στο οπλοστάσιο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας- ενώ προορίζεται και για χρήση από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών. Μεταξύ των χωρών που το έχουν παραγγείλει περιλαμβάνονται, πέραν των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Τουρκία.

Παρά τα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του (που περιλαμβάνουν τεχνολογία stealth), το F-35 έχει αποκτήσει μια όχι και τόσο καλή φήμη από πριν ενταχθεί πλήρως σε ενεργό υπηρεσία, λόγω προβλημάτων και μεγαλύτερου του αναμενομένου κόστους στο πρόγραμμα ανάπτυξής του, καθώς και λόγω σειράς προβλημάτων που έχουν αναφερθεί για το ίδιο το αεροσκάφος.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα αεροσκάφος το οποίο έχει πραγματικό χαρακτήρα πολλαπλών ρόλων, ικανό να επιχειρήσει ημέρα και νύχτα, υπό συνθήκες παντός καιρού, από χερσαίες βάσεις και αεροπλανοφόρα.