ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/05/2015 06:57 EEST | Updated 28/05/2015 07:23 EEST

Παίρνουν πίσω τις περικοπές: Δεν κόβεται η χρηματοδότηση των μαθητών για τις εκπαιδευτικές Ολυμπιάδες

Eurokinissi

Μετά τον σάλο που προκάλεσε το έγγραφο του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας με το οποίο ανακοίνωνε ότι «το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδων λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας», το υπουργείο αποφάσισε να πάρει πίσω την απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, με προσωπική παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, αποφασίστηκε να προχωρήσει το υπουργείο σε άλλες περικοπές δαπανών, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν, κατά το μέγιστο δυνατό, οι δαπάνες για τη συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών στις εκπαιδευτικές Ολυμπιάδες.

Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι η επιστολή του Γενικού Γραμματέα προς τις επιστημονικές ενώσεις είχε τη μορφή σύστασης.

Στο εν λόγω έγγραφο του γ.γ. του υπουργείου αναφερόταν ότι για το τρέχον έτος το υπουργείο αδυνατούσε να καλύψει τις δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας.

Προέτρεπε επίσης μάλιστα τους επιστημονικούς φορείς να αναζητήσουν χορηγίες.

Το κόστος συνολικά για αυτές τις αποστολές είναι περίπου 50.000 ευρώ και πρόκειται για διαγωνισμούς που αποτελούν ευκαιρίες για τους Έλληνες μαθητές να ασκηθούν σε συνθήκες διεθνούς αριστείας και να βραβευθούν για τα σχολικά επιτεύγματά τους.

hgj

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Μαθηματική Εταιρεία, η οποία είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, στην Ταϊλάνδη, στο διάστημα 4-16 Ιουλίου με κόστος αποστολής περίπου 9.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η Μαθηματική Εταιρεία: «Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες, εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να μην συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».