ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/05/2015 03:43 EEST | Updated 29/05/2015 10:31 EEST

Το σχέδιο για το ραδιόφωνο της ΕΛ.ΑΣ. – Ο πρώτος ραδιοφωνικός παραγωγός της ΕΛ.ΑΣ. στη Σύρο

Eurokinissi

Γρίφος παραμένει η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στο αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση για λειτουργία ραδιοφώνου της ΕΛ.ΑΣ. με το όνομα «μπλε φίλος».

Ο φάκελος με την ολοκληρωμένη πρόταση του κ. Πανούση βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τα ΜΜΕ, Νίκου Παππά, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο για το τι μέλει γενέσθαι. Διακαής πόθος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι η «φωνή» της Αστυνομίας να ακούγεται από τα fm, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την παραχώρηση δημόσιας συχνότητας από τον κ. Παππά.

Για να πραγματοποιηθεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα πρέπει, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, να δοθεί η «έγκριση» και από άλλα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που θα λάβει σίγουρα υπόψιν και την τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών. Και αυτό γιατί υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν «υπερβολική» την παραχώρηση ολόκληρης συχνότητας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στον αντίποδα ο κ. Πανούσης έχει να προβάλει το πετυχημένο παράδειγμα του «μπλε φίλου» στη Σύρο, όπου εδώ και δυόμιση μήνες η εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΛ.ΑΣ. σε τοπικό ραδιόφωνο καταγράφει μεγάλη επιτυχία.

Ο κ. Πανούσης με την ιδιότητα του εγκληματολόγου έχει τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν το ρόλο των media στη συμφιλίωση κοινωνίας-Αστυνομίας και έχει γράψει από το 2008 στα πονήματά του για τη χρησιμότητα του αστυνομικού ραδιοφώνου που από τότε ονόμαζε «μπλε φίλο».

Η πρότασή που απέστειλε προς τον κ. Παππά παρουσιάζει τρεις εναλλακτικές λύσεις με κλιμακούμενη δυσκολία υλοποίησης και κόστος:

1) Παραχώρηση συχνότητας για τη δημιουργία ραδιοφώνου πανελλήνιας εμβέλειας για την προβολή του έργου της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει εσωτερική προκήρυξη για τη στελέχωση του εγχειρήματος από αστυνομικούς, ενώ θα πρέπει να προσληφθούν το λιγότερο έξι ηχολήπτες. Η υλοποίησή του απαιτεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο προετοιμασίας.

2) Σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η παραχώρηση συχνότητας προκρίνεται η λύση του διαδικτυακού ραδιοφώνου που σίγουρα είναι μια λύση πιο εύκολα υλοποιήσιμη. Σίγουρη θεωρείται η βοήθεια από τον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος είναι γνώστης της τεχνολογίας. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το web radio θα μπορούν να το ακούν οι πολίτες από έξυπνη εφαρμογή (application) που θα φτιάξουν οι πληροφορικοί της ΕΛ.ΑΣ. για τα κινητά τηλέφωνα.

3) Παραχώρηση δίωρης καθημερινής ή εβδομαδιαίας εκπομπής με όνομα «μπλε φίλος» στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Πρόκειται για κάτι που αν αποφασιστεί από τον υπουργό Επικρατείας είναι θέμα μίας εβδομάδας να γίνει πραγματικότητα. Ένας από τους αξιωματικούς του Σώματος με ειδίκευση στα θέματα Επικοινωνίας θα αναλάβει το ρόλο του παραγωγού.

Σε περίπτωση που προκριθεί, πάντως, η λύση του ραδιοφώνου είτε στα ερτζιανά είτε στο διαδίκτυο, έχει γίνει ήδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ένας πρώτος σχεδιασμός του προγράμματος.

«Το πρόγραμμα θα είναι μικτό και θα προσπαθήσουμε να μην είναι βαρύ για το κοινό. Θα περιλαμβάνει λόγο και μουσική. Επίσης, θα υπάρχει διαδραστικότητα ανάμεσα στους παραγωγούς και τους πολίτες. Θα ακούμε καταγγελίες και παράπονα, θα ενημερώνουμε για σημαντικά διεθνή θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και θα κάνουμε ανάλυση των γεγονότων, θα λέμε τα νέα της Αστυνομίας και θα ανακοινώνουμε τις δράσεις του Σώματος, θα λέμε για την ιστορία της ΕΛ.ΑΣ. και θα αφηγούμαστε ιστορίες αστυνομικών που διακρίθηκαν κάνοντας με ηρωισμό το καθήκον τους σώζοντας ζωές», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει να «τρέξει» το σχεδιασμό.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα θα έχει και χρηστικό χαρακτήρα για το κοινό, καθώς ένας από τους αξιωματικούς της Τροχαίας θα αναλάβει τις ώρες αιχμής να ενημερώνει το κοινό για την κίνηση στους δρόμους. Για τη διευκόλυνση των οδηγών θα υπάρχει application που θα μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία θα τους ενημερώνουν για την κυκλοφοριακή συμφόρηση φωνητικά.

 

Ο πρώτος ραδιοφωνικός παραγωγός της ΕΛ.ΑΣ.

Στη Σύρο έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Μάρτιο η πρώτη εκπομπή της ΕΛ.ΑΣ. στα ερτζιανά από τον εκκλησιαστικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Ο πρώτος παραγωγός είναι ο αστυνόμος Β’, Πέτρος Βασιλάκης, ο οποίος είναι ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου.

Η εκπομπή έχει ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, διαρκεί μισή ώρα, γίνεται κάθε Παρασκευή στις 12.15 το μεσημέρι και έχει τίτλο «Η Αστυνομία δίπλα στον πολίτη».

Το εγχείρημα είχε μεγάλη απήχηση στις Κυκλάδες. Μέχρι στιγμής έχει ενημερωθεί ο κόσμος για σημαντικά θέματα, όπως το bullying, η προστασία από κλέφτες και ληστές και οι οικονομικές απάτες. Ο κ. Βασιλάκης έκανε έναν κύκλο 10 εκπομπών που ολοκληρώθηκε πριν από μία εβδομάδα.