ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/05/2015 10:39 EEST | Updated 29/05/2015 10:39 EEST

Τα δεδουλευμένα τους ζήτησαν από τον Στρατούλη οι απολυμένοι του ξενοδοχείου Πεντελικόν

HuffPost Greece

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στις 11 το πρωί, με καθυστέρηση μίας ώρας από ότι είχε προγραμματιστεί, συνάντηση των απολυμένων εργαζομένων του ξενοδοχείου "Πεντελικόν" με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Ο υπουργός κ. Στρατούλης δεν παρέστη τελικά. Απόντες ήταν και οι εργοδότες, παρότι είχαν επιμόνως προσκαλεστεί από την πλευρά των εργαζομένων. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης κ. Βάρδης "συμμετείχε" μέσω της γραμματέως του, ενώ από το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα δεν παραβρέθηκε κανείς.

Πριν τη συνάντηση, στην είσοδο του υπουργείου υπήρξε μικρή, λεκτική ένταση και κάποια αμοιβαία "σπρωξίματα" υπό το ειρωνικό σύνθημα "πρώτη φορά αριστερά", μεταξύ των απολυμένων εργαζομένων και μικρής αστυνομικής δύναμης που απαγόρευε την πρόσβαση στον κύριο όγκο των απολυμένων, επιτρέποντας την μόνο σε πενταμελή αντιπροσωπεία τους.

Τελικά εισήλθαν όλοι εργαζόμενοι, αφού οι εκπρόσωποι τους επέμεναν ότι αποτελεί δικαίωμα όλων να παραστούν και να συμμετάσχουν στο διάλογο, για να μην παίξουν οι ίδιοι τον άχαρο ρόλο του "σπασμένου τηλεφώνου " εκ των υστέρων.

Στις δηλώσεις που έγιναν από εκπροσώπους των εργαζομένων μετά το πέρας της ωριαίας περίπου συνάντησης επισημάνθηκε ότι η μόνη απτή υπόσχεση που έλαβαν από τα στελέχη του Υπουργείου ήταν μια επόμενη συνάντηση των απολυμένων με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ στις αρχές της επόμενης βδομάδας με αντικείμενο την καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος ενίσχυσης της τάξης των χιλίων ευρώ, αν και όπως τονίστηκε ούτε αυτό πρέπει να θεωρείται σίγουρο δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ανέργων και της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους από τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, την καταβολή δεδουλευμένων- που ποικίλλουν ανά περίπτωση εργαζομένου από 5- 11 μηνών μισθούς, γιατί όπως καταγγέλλουν η απελθούσα ιδιοκτησία εφάρμοζε συστηματικά τη διασπαστική τακτική του "διαίρει και βασίλευε"- όπως και την αλλαγή επίμαχων σημείων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που κανένα εργασιακό δικαίωμα ή προστασία δεν εξασφαλίζει στους απολυμένους πτωχευμένων ξενοδοχειακών μονάδων και διευκολύνει το Υπουργείο Εργασίας να "νίπτει τας χείρας του", παραμένοντας αμέτοχο επί της ουσίας.

"Αυτό δεν είναι θέμα τρόικας ή ΔΝΤ", δήλωσαν χαρακτηριστικά. 

Sponsored Post