ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/05/2015 05:16 EEST | Updated 30/05/2015 09:37 EEST

Τα 3 σενάρια για την επίτευξη ή μη συμφωνίας και οι πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογήσουν στην κυβέρνηση

BERLIN, GERMANY - MARCH 23:  Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks to the media with German Chancellor Angela Merkel (not pictured) following talks at the Chancellery on March 23, 2015 in Berlin, Germany. The two leaders are meeting as relations between the Tsipras government and Germany have soured amidst contrary views between the two countries on how Greece can best work itself out of its current economic morass.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images
BERLIN, GERMANY - MARCH 23: Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks to the media with German Chancellor Angela Merkel (not pictured) following talks at the Chancellery on March 23, 2015 in Berlin, Germany. The two leaders are meeting as relations between the Tsipras government and Germany have soured amidst contrary views between the two countries on how Greece can best work itself out of its current economic morass. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Όλα τα σενάρια για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να φτάσει σε ένα οριστικό τέλος τις επόμενες ημέρες, εξετάζει η κυβέρνηση. Η δυστοκία στις διαπραγματεύσεις "φουντώνει" τα σενάρια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα.

Τρία είναι τα βασικά σενάρια και οι επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική πολιτική σκηνή ανάλογα με την επίτευξη ή όχι συμφωνίας και μάλιστα πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας που όλα είτε θα λυθούν, είτε όλα θα καταρρεύσουν.

Τα τρία σενάρια

Το πρώτο σενάριο, ίσως και το πιο ευοίωνο, προβλέπει συμφωνία με τους δανειστές, που θα υπερψηφιστεί από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και πιθανότατα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, καθώς δικαιώνεται η στρατηγική του και πλέον αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας, έχει όλο το χρόνο να προχωρήσει σε πολιτικούς σχεδιασμούς, ακόμα και εάν ο ίδιος κρίνει σε ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες αρρυθμίες.

Οι δε αντιδρώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα εμφανιστούν αποδυναμωμένοι καθώς θα έχουν υπερψηφίσει τη συμφωνία των δανειστών και θα χάσει την οποία δυναμική του, o αντιπολιτευτικός τους λόγος.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει συμφωνία με τους δανειστές που όμως συνοδεύεται από σοβαρές ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Σε αυτήν την περίπτωση και ειδικά να κάποιοι βουλευτές της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) καταψηφίσουν τη συμφωνία, η κυβερνητική φθορά θα είναι μεγάλη και θα ενισχυθεί, ακόμα και αν ληφθούν μέτρα κομματικής πειθαρχίας, καθώς πλέον η κυριότερη αντιπολίτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Σε περίπτωση μάλιστα που χρειαστούν βουλευτές της αντιπολίτευσης για να ψηφιστεί η συμφωνία, θα είναι δεδομένη η πολιτική αποσταθεροποίηση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ορατό.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει μη επίτευξη συμφωνίας. Σε οικονομικό επίπεδο, αν αυτό συνοδευτεί με μη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η ΕΚΤ θα αντιδράσει με τον πλέον επιθετικό τρόπο. Ακόμη και εάν δεν υπάρξει άμεσος χαρακτηρισμός των ελληνικών δανείων ως μη εξυπηρετούμενα η ΕΚΤ θα περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA. Αντί να κηρύξει τις ελληνικές τράπεζες χρεοκοπημένες, η ΕΚΤ θα προτιμήσει να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση του ELA και επίσης να αυξήσει το «κούρεμα» της αξίας των ενέχυρων (collaterals) που μπορούν να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειστούν, παρατείνοντας την ασφυξία.

Σε αυτήν την εκρηκτική ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός όπως έχει προαναγγείλει θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε ακόμα και μέσω εκλογών, καθώς όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως η λαϊκή εντολή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον εξουσιοδοτεί για ρήξη, που θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Το διακύβευμα προς το λαό, θα είναι θα είναι αν και πόσο μπορούν να ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές που έθεσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.

Στην περίπτωση του δημοψηφίσματος και εφόσον η λαϊκή ετυμηγορία θέσει βέτο για παραμονή στην ευρωζώνη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αντιμετωπίσει εσωτερικά μέτωπα, καθώς αν καταψηφίσουν βουλευτές του αλλά και βουλευτές των ΑΝΕΛ, θα ψηφιστεί μια συμφωνία με τη σύμπραξη άλλων κομμάτων και ο πρωθυπουργός, θα χάσει τη δεδηλωμένη με τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή ακόμα και πρόωρων εκλογών, να αναζωπυρώνονται.

Αν επιλεχθεί η λύση της κάλπης, ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα μέσω της λίστας να απαλλαχθεί από αντιδρώντες βουλευτές.

Sponsored Post