ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/05/2015 06:45 EEST | Updated 30/05/2015 07:22 EEST

ΕΛ.ΑΣ.: «Επόμενος στόχος ο ''αγνώριστος'' Βασίλης Παλαιοκώστας» - Πως έγινε η επιχείρηση στην Αγχίαλο για τους ληστές του Διστόμου

Eurokinissi
Φωτό αρχείου

«Ο μεγάλος μας στόχος είναι η σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα, του νούμερου ένα καταζητούμενου, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι είχε σχέσεις με τους ληστές του Διστόμου. Ξέραμε από την αρχή ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πιάσουμε τον Παλαιοκώστα στην Αγχίαλο γιατί ποτέ δεν θα έκανε το λάθος να μείνει στο ίδιο κρησφύγετο με τους ληστές του Διστόμου. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για συναντήσεις του με ποινικούς, τις οποίες προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε».

Αυτό αποκαλύπτει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για τους επόμενους στόχους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά την επιχείρηση της Παρασκευής στη Χρυσή Ακτή της Αγχίαλου Βόλου, όπου συνελήφθησαν δύο από τους ληστές του Διστόμου και έπεσε νεκρός ο τρίτος. Πρόκειται για τους Σπύρο Δραβίλα, Σπύρο Χριστοδούλου και Γιώργο Πετρακάκο.

Οι τρεις τους φέρονται να είχαν αναπτύξει σχέσεις με άτομα από το χώρο της τρομοκρατίας. Ο Πετρακάκος φέρεται από την ΕΛ.ΑΣ. να συνέπραξε με το Νίκο Μαζιώτη στις ληστείες των Σπετσών, των Μεθάνων και της Ακράτας. Ο Δραβίλας είναι ο άνθρωπος που είχε βοηθήσει τον Βασίλη Παλαιοκώστα να αποδράσει με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας μεσολάβησε προκειμένου οι ποινικοί να έρθουν σε επαφή και… συνεργασία με τους ποινικούς. Ο Πετρακάκος για παράδειγμα φέρεται να είχε παραχωρήσει στον Μαζιώτη αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιούνταν σε τρομοκρατική επίθεση στην Αθήνα. Ο Παλαιοκώστας γνωρίστηκε με άτομα από το αντάρτικο πόλης μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί γνωρίστηκε και με τον αντιεξουσιαστή με τον οποίο έκανε την απαγωγή Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την απόδρασή του χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις αυτές, ενώ φέρεται από την Αστυνομία και ως τροφοδότης ένοπλων οργανώσεων είτε με χρήματα είτε με οπλισμό. Από τις επαφές αυτές οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει κάποια στοιχεία για τη σημερινή ζωή του.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής τον αναζητούν στην περιφέρεια έχοντας πληροφορίες ότι είναι αγνώριστος από τις μεταμφιέσεις. Ξέρουν ότι μπορεί να περάσει από δίπλα τους και να μην καταλάβουν ότι είναι αυτός. Το κλιμάκιο που έχει αναλάβει τον εντοπισμό του έχει, ωστόσο, τυπώσει φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται όπως θα μπορούσε να είναι μετά από πλαστικές επεμβάσεις.

«Όλα τελείωσαν»

«Όταν την Παρασκευή περικυκλώθηκε το σπίτι στον Αγχίαλο από άνδρες της ΕΚΑΜ οι ληστές του Διστόμου κατάλαβαν ότι όλα είχαν τελειώσει για αυτούς. Αιφνιδιάστηκαν. Δεν κατάλαβαν ότι το σπίτι παρακολουθούνταν μέρες πριν. Είδαν από το παράθυρο τους αστυνομικούς. Ακούσαμε έναν κρότο. Ένας από αυτούς αυτοκτόνησε. Οι άλλοι δύο παραδόθηκαν χωρίς να προβάλουν αντίσταση. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην Αθήνα», λέει αστυνομική πηγή.

Έξω από το σπίτι υπήρχαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, ενώ βρέθηκε βαρύς οπλισμός. Στον Βόλο είχε μεταβεί το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας που έχει αναλάβει τη σύλληψη όχι μόνο των ληστών του Διστόμου αλλά και του Βασίλη Παλαιοκώστα.