ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/05/2015 09:09 EEST | Updated 31/05/2015 09:09 EEST

Σιγή ασυρμάτου στο Μαξίμου - Δύο κείμενα στο τραπέζι για το προσχέδιο της συμφωνίας με τους εταίρους

Eurokinissi

Επί δύο κειμένων συγγράφεται το προσχέδιο της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο ακόμη και το απόγευμα της Κυριακής. Το πολιτικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας, λένε κυβερνητικές πηγές, είναι ότι δεν θα επιβαρύνονται τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνει το Μαξίμου, στο 70% - 75% των θεμάτων έχει διαπιστωθεί σύγκλιση. Μέσα στην συμφωνία θα υπάρχει και η αναφορά στην ανάγκη ρύθμισης του δημόσιου χρέους, αλλά και στην αναπτυξιακή βοήθεια προς την Ελλάδα. Και τα δύο θέματα έχει θέσει η Αθήνα ως μείζονες στόχους.

Στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες η Ελλάδα και οι δανειστές της ετοιμάζουν κείμενα στα οποία διαπιστώνονται τα σημεία συμφωνίας και τα σημεία διαφωνίας. Για τα τελευταία θα ληφθεί πολιτική απόφαση, όπως έχει ζητήσει η Αθήνα, με πιθανότερη εκδοχή να παραπεμφθούν για το μέλλον.

Παρά την σιγή ασυρμάτου που έχει επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αλλά και στους διαπραγματευτές που βρίσκονται στα Brussels Group, φαίνεται ότι από το βράδυ του Σαββάτου διαμορφώνεται στην Αθήνα το προσχέδιο της συμφωνίας. Το κείμενο εκτιμάται ότι θα σταλεί σε Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, ενώ ενδέχεται να τους τεθεί υπόψη ακόμη και την Κυριακή (ίσως σε τηλεδιάσκεψη). Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Δευτέρα, θα συναντηθούν στο Βερολίνο Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ για το ουκρανικό, αλλά στην ατζέντα έχει ενταχθεί και το ζήτημα της Ελλάδας.

Η «διαδικασία» είναι αυτή που έχει «οριστεί» στη Ρίγα, όταν η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να οριστικοποιήσει τα σημεία που συμφωνούν και να της φέρουν τα εκκρεμή θέματα για να λυθούν σε ανώτερο επίπεδο.