ΔΙΕΘΝΕΣ
02/06/2015 07:32 EEST

Dora Bruder, η μικρή Εβραία που έγινε πεζόδρομος στο Παρίσι

MARTIN BUREAU via Getty Images
French literature nobel prize writer Patrick Modiano delivers a speech during the inauguration of the street 'Promenade Dora Bruder' on June 1, 2015 in Paris. Dora Bruder was a French Jewish woman who died in the Nazi death camp Auschwitz. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU (Photo credit should read MARTIN BUREAU/AFP/Getty Images)

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo μαζί με τον Patrick Modiano, που κέρδισε το 2014 το Νόμπελ Λογοτεχνίας και λίγους δημότες εγκαινίασαν τον πεζόδρομο Promenade Dora Bruder, στο 18ο διαμέρισμα στο Παρίσι, αφιερώνοντας τον σε όλους αυτούς που "αρπαγμένη στη σκληρότητα της ζωής επειδή ήταν Εβραίοι."

Ο Patrick Modiano έγραψε το βιβλίο το 1997. Αφορμή είχε σταθεί ένα μικρό δημοσίευμα σε μια εφημερίδα του 1941 για την ιστορία της 15χρονης Dora Bruder (Γεννήθηκε στις 25/02/1926) η οποία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ζούσε στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Νομπελίστας λογοτέχνης ανέφερε: "Να, εδώ ζούσε, όπου βρισκόμαστε τώρα. Οι γονείς της παντρεύτηκαν στο δημαρχείο του 18ου διαμερίσματος.Το σχολείο της είναι ακριβώς απέναντι, βλέπουμε την εξωτερική όψη του. Οι παππούδες της έμεναν λίγα βήματα από εδώ." και πρόσθεσε "Σήμερα, η Dora Bruder γίνεται ένα σύμβολο. Εκπροσωπεί στο εξής, στη μνήμη της πόλης, τα χιλιάδες παιδιά και έφηβους που έφυγαν από τη Γαλλία για να δολοφονηθούν στο Αουσβιτς. Είναι η πρώτη φορά που ένα άγνωστο και ανώνυμο κορίτσι εγγράφεται για πάντα στην γεωγραφία του Παρισιού" δήλωσε ο Modiano, Εβραίος στην καταγωγή από τον πατέρα του και με ρίζες από την Θεσσαλονίκη.

Η δήμαρχος Anne Hidalgo έδωσε μια πιο πολιτική αιχμή στη δική της ομιλία. "Τον Ιανουάριο του 2015, 70 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Εβραίοι δολοφονήθηκαν και πάλι στο Παρίσι γι'αυτό που ήταν", τόνισε η Hidalgo, κάνοντας αναφορά στη δολοφονία στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού από τους αδελφούς Kouachi.

Ο Patrick Modiano γεννήθηκε το 1945, επομένως δεν έζησε τη μαύρη περίοδο της Κατοχής, βίωσε όμως τις συνέπειές της.

Sponsored Post