ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/06/2015 10:00 EEST | Updated 02/06/2015 10:00 EEST

Νομοθετική ρύθμιση από Βαλαβάνη για τα τεκμήρια αγροτών που κάνουν ιδία χρήση αγροτεμαχίων

sooc

Νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των τεκμηρίων όσων δεν έχουν εισοδήματα και για την ιδιόχρηση των αγροτεμαχίων από αγρότες, προανήγγειλε η Νάντια Βαλαβάνη σε συνάντησή της με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο και τον Βουλευτή του κόμματος Βασίλη Χατζηλάμπρου.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα σοβαρά θέματα που έθεσαν οι Βουλευτές και θα καταθέσει τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο ή θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση αν αυτό είναι νομικά εφικτό να αντιμετωπίσει τα θέματα.

Αναφερόμενοι οι Βουλευτές στο ζήτημα της ενεργοποίησης των τεκμηρίων για όσους δεν είχαν εισοδήματα για το 2014, ανέφεραν πως κάποιος που δεν έχει εισόδημα αλλά έχει ένα σπίτι ή αυτοκίνητο στη φετινή δήλωση εισοδήματος 2015 (χρήση 2014) εάν έχει τόκους έστω και λίγα λεπτά ενεργοποιούνται τα τεκμήρια και πρέπει να πληρώσει φόρους 2.200 ευρώ ή και περισσότερα ανάλογα το ύψος των τεκμηρίων.

Για το ζήτημα του φόρου 11% - 13% στο 3% της αντικειμενικής αξίας των χωραφιών οι Βουλευτές επεσήμαναν ότι το έντυπο ΑΑ ΓΗΣ που καλούνται να συμπληρώσουν οι αγρότες έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων αφού δημιουργεί τεράστιες αδικίες και απαιτεί μεγάλη γραφειοκρατία. Οι Βουλευτές πρότειναν να ισχύσει για τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2014 η λύση του τεκμαρτού προσδιορισμού της ιδιόχρησης ανά στρέμμα γης με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 και που μπορεί να γίνει σε άμεσο χρόνο χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων. Για την κατανόηση της αδικίας παρέθεσαν ένα πραγματικό παράδειγμα: ένας αγρότης έχει στην κατοχή του ένα αγροτεμάχιο 3,5 στρέμματα με ελαιόδεντρα το οποίο απέχει από τη θάλασσα 200 μέτρα. Στην περίπτωση αυτή η αντικειμενική αξία είναι 64.386,00 ευρώ. Τότε το 3% της αντικειμενικής αξίας (1931,58 ευρώ) θα φορολογηθεί ως ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γαιών, δηλ. θα καταβάλει φόρο 1931,64Χ11%=219,48 ευρώ. Ο φόρος αυτός είναι πέραν του φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί από την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.