ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/06/2015 14:10 EEST | Updated 02/06/2015 14:10 EEST

Μεϊμαράκης: Κατά της προσφυγής στις κάλπες- «Πρώτα να δούμε τη συμφωνία»

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Friday, June 29, 2012, file photo Parliament speaker Evangelos Meimarakis attends a vote at the Greek Parliament. Greece’s conservative parliament speaker Meimarakis said Monday, Sept. 24, 2012, that he will voluntarily remain suspended from his duties after a weekend newspaper report named him in as being on a list of politicians being investigated for corruption. (AP Photo/Thanassis Stavrakis, File)

Αρνητικός στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης προσφυγής στις κάλπες εμφανίστηκε με σημερινές του δηλώσεις o Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, τάχθηκε κατά της προσφυγής στις κάλπες, ενώ όσον αφορά την στάση που θα πρέπει να έχει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην επικείμενη συμφωνία με τους πιστωτές, πρότεινε είτε να λάβει η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος μια κοινή απόφαση, είτε οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

«Λέμε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα», σημείωσε, «αλλά από τη στιγμή που η δημοκρατία έχει συνδεθεί με την οικονομία και επειδή στην οικονομία υπάρχουν αδιέξοδα, έχουμε πρόβλημα. Δηλαδή, θα ξαναοδηγηθούμε πιθανόν, όπως λένε ορισμένοι, στις κάλπες, λόγω οικονομικής συγκυρίας».

Όσον αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε πως «άκουσα σήμερα πάλι τον υπουργό Εργασίας, άκουσα κι άλλους να λένε για κάλπες και μάλιστα εκπλήσσομαι κιόλας όταν κάποιοι ζητάνε να λάβει σαφή θέση η Ν.Δ. και μάλιστα κάποιοι από τη Ν.Δ. ως επισπεύδοντες λένε ναι ή λένε όχι εξ ολοκλήρου, χωρίς να τη δούνε τη συμφωνία».

Για να προσθέσει πως «θέλουν να έχουμε σαφή θέση, όταν η ίδια η κυβέρνηση- υπουργοί της πρωτοκλασάτοι- δεν έχουν άποψη και μπορεί να πάνε τη χώρα σε εκλογές, όπως λένε».

«Όλοι θέλουμε μια συμφωνία, το ερώτημα είναι τι συμφωνία»

Όσον αφορά την ενδεχόμενη συμφωνία, υποστήριξε πως «όλοι θέλουμε μια συμφωνία». Το ερώτημα όμως είναι «τι συμφωνία θέλουν, αν είναι δηλαδή μια συμφωνία που θα έχει πολύ μεγάλη αφαίμαξη μέσω φόρων από τον ιδιωτικό παραγωγικό τομέα, για να αυξήσουμε και πάλι το κράτος το σπάταλο, το αναποτελεσματικό, το φθαρμένο, κλπ».

Η Νέα Δημοκρατία, είπε, πρέπει πρώτα να δει τη συμφωνία.

«Να δούμε αν η χώρα βγαίνει από την κρίση και να αποφασίσουμε. Είμαστε σε μια ανώμαλη κατάσταση, για αυτό εγώ πρότεινα ή να δεσμευτούμε με ψηφοφορία μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία, πάμε και το ψηφίζουμε, ή να πάμε κατά συνείδηση. Δεν μπορεί να χωρέσουν πειθαρχικά μέτρα, που εισηγούνται κάποιοι στην ηγεσία στο ζήτημα αυτό. Ούτε μπορούμε να θεωρηθούμε ως μπλοκ ηγετικό ή αντιηγετικό, όσοι ψηφίσουν κόντρα σε αυτό που μπορεί να πει η ηγετική ομάδα».

Ενώ, όσον αφορά το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, η εκτίμηση του ήταν πως «αυτή τη στιγμή είναι απόλυτος κυρίαρχος ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...Αν τα ζητήματα τα εσωκομματικά κυριαρχήσουν, η Ν.Δ. θα δώσει μια εικόνα τέτοια, πού αν ου μη γένοιτο, οδηγηθούμε σε κάλπες, θα επιβεβαιώσουμε την κυριαρχία Τσίπρα, δεν θα υπάρχει Ν.Δ. Γι' αυτό κι εγώ πιστεύω ότι πρέπει η ηγετική ομάδα να βρίσκει λύσεις σύνθεσης και όχι αποσύνθεσης. Πρέπει να βρούμε ως πρώτο ζήτημα εθνικό τη συμφωνία, να τη συζητήσουμε και μετά έχουμε τον χρόνο, ψύχραιμα, ήρεμα».

«Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν είναι εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας»

Επιτελικά, για την συνάντηση του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο επισήμανε πως «Ο κύριος Αβραμόπουλος, ως Επίτροπος, έχει μια συγκεκριμένη άποψη, γιατί πάει στο Κολέγιο των Επιτρόπων κι εκεί πρέπει να πάρει θέση, να μιλήσει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Δεν είναι εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Άρα κατανοώ ότι είναι σε μια πολύ δύσκολη θέση. Ενδιαφέρεται βεβαίως για τις εσωτερικές εξελίξεις και νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε συνετοί αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη συμφωνία και μετά να προχωρήσουμε».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post