Αυξάνεται ο αριθμός των Βρετανών που ζητούν παραμονή στην ΕΕ

Βρετανία: Το 55% των πολιτών επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ
Shutterstock / Borislav Bajkic

Ολοένα και περισσότεροι βρετανοί τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pew Research Center.

Σύμφωνα με αυτή το ποσοστό των βρετανών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ έχει αυξηθεί κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες και έχει φθάσει στο 55%, σε σχέση με πριν από δύο χρόνια και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Την ίδια ώρα το ποσοστό των Βρετανών που επιθυμούν η χώρα να εγκαταλείψει την ΕΕ, ανέρχεται σε 36%. Αντίστοιχα στη δημοσκόπηση του 2013, το ποσοστό εκείνων που τάσσονταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ήταν το ίδιο με εκείνων που επιθυμούσαν έξοδο (46%).

Πιο ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι οι πολίτες ηλικίας 18-29: το 69% θέλει να παραμείνει και το 25% να αποχωρήσει. Οι πιο σκεπτικιστές είναι οι Βρετανοί άνω των 50 ετών.

Επιφυλακτικοί οι βρετανοί

Ωστόσο, παρά την αύξηση του ποσοστού για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, οι πολίτες της Βρετανίας παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την ΕΕ, σε σχέση με τους πολίτες πέντε άλλων μεγάλων χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ: Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 51% των Βρετανών βλέπουν θετικά την ΕΕ σε σχέση με 55% των Γάλλων και 58% των Γερμανών.

Οι Πολωνοί είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ΕΕ με το 72% να έχουν θετική εικόνα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 6.028 πολιτών στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία το διάστημα 7 Απριλίου-13 Μαϊου.

Δημοφιλή