ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2015 14:15 EEST | Updated 03/06/2015 14:15 EEST

Δημοσιογράφος του BBC «πέθανε» την Βασίλισσα Ελισάβετ πριν την ώρα της

ASSOCIATED PRESS
Britain's Queen Elizabeth II travels in a carriage from Buckingham Palace towards the Houses of Parliament in London, Wednesday, May 27, 2015. The Queen will deliver a speech to open Britain's Parliament after the new Conservative government was elected. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Είναι μία από αυτές τις στιγμές που θέλεις να ανοίξει η γη να σε καταπιεί. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μία γκάφα που αφορά ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δημοσιογράφος του BBC Ahmen Khawaja ανέβασε λοιπόν την Τετάρτη ένα tweet με το οποίο ενημέρωνε τον κόσμο ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται στο νοσοκομείο King Edward 7th στο Λονδίνο.

Λίγο αργότερα ανέβασε ένα άλλο tweet με το οποίο ανακοίνωνε ότι η Βασίλισσα πέθανε. Μόνο που η Ελισάβετ... ζει και βασιλεύει! Στην πραγματικότητα δεν ήταν καν άρρωστη, απλώς βρέθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις ρουτίνας, όπως επιβεβαίωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Τι πήγε τόσο στραβά που η δημοσιογράφος του BBC έκανε ένα τόσο τεράστιο λάθος και μάλιστα σε ένα μέσο όπως το Twitter που τίποτα δεν ξεχνιέται;

Η Khawaja προσπάθησε να εξηγήσει την όλη κατάσταση με ένα ακόμη tweet, γράφοντας ότι είχε αφήσει το τηλέφωνο στο σπίτι χωρίς να το «προσέχει» και ότι επρόκειτο απλώς για μια «ανόητη» φάρσα. Ωστόσο, και αυτό το μήνυμα τελικά σβήστηκε.

Από την πλευρά του, το BBC εξέδωσε μία ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι διεξήγαγε μία «τεχνική πρόβα» για το τι θα συνέβαινε εάν η Βασίλισσα πέθαινε, και αυτό προκάλεσε το λανθασμένο tweet.

Σύμφωνα με τον Guardian, το BBC διεξήγαγε μία «πρόβα νεκρολογίας κατηγορίας ένα», στην οποία προβάρει τις διαδικασίες που θα γίνουν στην περίπτωση που πεθάνει ένα σημαντικό δημόσιο πρόσωπο. Αυτό, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής John Plunkett, συμβαίνει συνήθως τα Σαββατοκύριακα, αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο το BBC το έκανε την Τετάρτη.

Ο πολιτικός συντάκτης της Evening Standard, Joe Murphy, υποστηρίζει ότι η δημοσιογράφος που έκανε την γκάφα θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του BBC.