Η εμπλοκή με την υπόθεση φοίτησης του Νίκου Ρωμανού

Νομικό αδιέξοδο για τη φοίτηση του Νίκου Ρωμανού
eurokinissi

Νομικό αδιέξοδο έχει προκύψει στο θέμα της υπόθεσης του Νίκου Ρωμανού ο οποίος είχε κάνει απεργία πείνας ζητώντας να του επιτραπεί να βγαίνει από τη φυλακή για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο που φοιτεί.

Ο αρμόδιος για υποθέσεις τρομοκρατίας ανακριτής κος Νικόπουλος δεν έκανε δεκτό το αίτημα του υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος αλλά δεν υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση που να εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Μετά από αυτό, το λόγο έχει το Συμβούλιο της Φυλακής ενώ σε περίπτωση που ταχθεί με την άποψη του ανακριτή ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Ρωμανού θα προσφύγει εκ νέου στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Με αφορμή την αρνητική γνώμη ανακριτή, σε αίτημα εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Ελληνική πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Όλοι θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση.

Δημοφιλή