ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/06/2015 09:50 EEST | Updated 03/06/2015 11:08 EEST

«Τυφλή εμπιστοσύνη» στον πολιτικό του προϊστάμενο,Τσοχατζόπουλο ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Παραγιουδάκης

sooc

«Είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη στον πολιτικό μας προϊστάμενο. Ακόμα και αν άκουγα, που δεν άκουσα ποτέ, ότι συνέβαινε κάτι στο υπουργείο θα το έλεγα ευθαρσώς στον υπουργό. Θα είχα το θάρρος να πω στον υπουργό " υπουργέ ακούγεται αυτό το πράγμα"». Με αυτό τον τρόπο έδωσε το στίγμα της θητείας του επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανώλης Παραγιουδάκης κατά την εξέταση τους ως μάρτυρας στη δίκη για τις χρυσές μίζες στα εξοπλιστικά.

Στην αρχή της διαδικασίας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπερασπιστής για το εάν τηρούντα πρακτικά ή όχι στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ ο μάρτυρας απάντησε: «Δεν το θυμάμαι αυτό ακριβώς, ότι τηρούνταν, τουλάχιστον η απόφαση του ΚΥΣΕΑ γράφτηκε εκεί.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε πως έχει στη διάθεσή του τέσσερις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ από το αρχείο του πρώην υπουργού και συνέχισε λέγοντας: «Στη τελευταία υπάρχει και η υπογραφή σας, σαν πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Υπήρχε γραμματεία και πρακτικά όπως έχω πληροφορηθεί ετηρουντο, απομαγνητοφωνούνταν και υπήρχαν σε αυτές τις αποφάσεις. Στη συζήτηση εσείς ήσασταν παρών, πήραν μέρος και άλλοι υπουργοί, Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας, αλλά και ο πρωθυπουργός; Πήραν η όχι μέρος;»

Μ.Παραγιουδάκης: Εχω την βεβαιότητα ότι πήραν μέρος. Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι ο υπουργός άμυνας εξέθεσε την εισήγηση του με σχολαστικότητα. Πολλές ερωτήσεις έκανε ο κ.Σημίτης.

Συνήγορος υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου: Ήταν ενημερωμένος πλήρως.

Μ.Παραγιουδάκης: Πλήρως δεν γνωρίζω .

Συνήγορος υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου: Γνωρίζετε ποια ήταν η τύχη των πρακτικών μετά τις συνεδριάσεις;

Μ.Παραγιουδάκης: Δεν γνωρίζω, ότι πρακτικά τηρούνταν. Αυτά θα ήταν στο ειδικό αρχείο του ΓΕΕΘΑ.

Συνήγορος υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου: Υπήρχε αρχείο πρωθυπουργού;

Μ.Παραγιουδάκης Που να ξέρω εγώ; Θεωρώ σίγουρο να υπήρχε.

Συνήγορος υπεράσπισης Άκη Τσοχατζόπουλου : Διατελέσατε αρχηγός ΓΕΕΘΑ 1999-2002. Ζήσατε δυο υπουργούς. Σε ποια κατάσταση ήταν το υπουργείο κατά την παράδοση από τον κ. Τσοχατζοπουλο;

Μ.Παραγιουδάκης: Η κατάσταση ήταν παρά πολύ καλή. Σαν εκφραστής της πολίτικης εθνικής άμυνας συνάδει να ήταν ο κ.Τσοχατζοπουλος τότε και μετά ο κ.Παπαντωνίου.

Συνήγορος υπεράσπισης ΆκηΤσοχατζόπουλου: Ελέχθη ότι ήταν υπέρογκες οι δαπάνες.

Μ.Παραγιουδάκης: Δεν ελέγχαμε τα οικονομικά. Εμείς εκείνο που είχαμε υποχρέωση να κάνουμε ήταν να ζητάμε υπηρεσιακά τα κατάλληλα υπηρεσιακά όπλα. Τέτοια υπέρογκα ποσά που απαιτούν οι αμυντικές ανάγκες ήταν φυσικό να συζητιούνται με τον υπουργό οικονομικών αλλά και με τον πρωθυπουργό.

Συνήγορος υπεράσπισης Άκη Τσοχατζόπουλου: Στη διάρκεια της θητείας σας ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ άλλα και προηγουμένως ως αρχηγού ΓΕΣ, είχατε παρατηρήσει κάποια έκνομη δράση σχετιζόμενη με τον τότε υπουργό;

Μ.Παραγιουδάκης: Όχι ποτέ δεν μου προέκυψε αυτό. Είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη στον πολιτικό μας προϊστάμενο. ακόμα και αν άκουγα, που δεν άκουσα ποτέ, ότι συνέβαινε κάτι στο υπουργείο θα το έλεγα ευθαρσώς στον υπουργό. Θα είχα το θάρρος να πω στον υπουργό «υπουργέ ακούγεται αυτό το πράγμα».

Συνήγορος υπεράσπισης Άκη Τσοχατζόπουλου: Ποιο ήταν το περιεχόμενο της εισήγησης του υπουργού;

Μ.Παραγιουδάκης: Εγώ θυμάμαι μια καλή εισήγηση. Είχε όλα τα στοιχεία για τα υποβρύχια που προτείνονταν. Περιείχε και οικονομικά στοιχεία. Ήταν λογικό να περιέχει ποσό έκαναν τα υποβρύχια.

Συνήγορος υπεράσπισης Άκη Τσοχατζόπουλου: Όταν έκανε την εισήγηση ο κ.Τσοχατζοπουλος έδειχνε κάποιον υπερβάλλοντα ζήλο; Ποια ήταν η συμπεριφορά του;

Μ.Παραγιουδάκης: Δεν μπορούσε ακριβώς εγώ να καταλάβω αν ο τρόπος ήταν προκλητικός. Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι έκανε μια εισήγηση που στηρίχτηκε σε σοβαρά στοιχεία. Από εκεί και πέρα τα άλλα στοιχεία μου ήταν άγνωστα. Προς εμάς τους αρχηγούς ήταν πάντοτε ευγενής.

Συνήγορος υπεράσπισης Άκη Τσοχατζόπουλου: Στο ΚΥΣΕΑ ψηφίσατε όλοι;

Μ.Παραγιουδάκης: 'Ολοι υπογράψαμε. Η υπογραφή του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ ήταν υπό αμφισβήτηση γιατί ήταν το μόνο μη πολιτικό πρόσωπο. Θεωρώ ότι ως το επίπεδο του αρχηγού του ναυτικού κατά τεκμήριο δεν μπορούσε να γίνει δωροδοκία. Δέχομαι τη δωροδοκία από τη στιγμή που κάποιος κύριος ομολόγησε εδώ ότι δωροδοκήθηκε.

Συνήγορος υπεράσπισης Άκη Τσοχατζόπουλου: Μπορούσε μέχρι την ημέρα που πήρε την απόφαση το ΚΥΣΕΑ να δωροδοκηθεί ο κ.Τσοχατζοπουλος.

Μ.Παραγιουδάκης: Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Ως το επίπεδο των αρχηγών δεν βλέπω ότι ήταν εφικτή η δωροδοκία. Μπορεί να έχω και λάθος. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να υποψιαστώ ούτε να θέσω θέμα ότι δωροδοκήθηκε ο υπουργός. Αν έλεγα ότι έχω δυσπιστία στον πολιτικό μου προϊστάμενο θα έστελνα και σήμερα ένα μήνυμα δυσπιστίας. Θεωρούσαμε ιερά πρόσωπα τα πολιτικά πρόσωπα .

Συνήγορος υπεράσπισης Νίκου Ζήγρα: τον έχετε δει ποτέ τον κύριε Ζήγρα;

Μ.Παραγιουδάκης: Όταν έγραψαν οι εφημερίδες. Δεν τον έχω δει ποτέ στα επίπεδα των επιτελείων. Δεν τον ήξερα τον κύριο.

Συνήγορος υπεράσπισης Νίκου Ζήγρα: υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι τα χρήματα που του έδωσαν κάποιες εταιρείες εμπορίας αμυντικών εξοπλισμών ήταν για να προωθήσει ο ίδιος και να επηρεάσει τις αποφάσεις των κατώτερων. Είστε σίγουρος ότι δεν αντιληφθήκατε την παρουσία του;

Μ.Παραγιουδάκης: Είμαι 1000% σίγουρος. Μου είναι παντελώς άγνωστος. Τον υπουργό μου ήξερα.

Συνήγορος υπεράσπισης Νίκου Ζήγρα: Γενικός διευθυντής εξοπλισμών ο κ.Σμπώκος, πουργός ο κ. Τσοχατζοπουλος . Αντιληφθήκατε ποτέ να υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις τους;

Μ.Παραγιουδάκης: Αυτά είναι προϊόντα χούντας. Είναι δυνατόν να παρακολουθώ τον πολιτικό μου προϊστάμενο; Αν είναι δυνατόν.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε στις ερωτήσεις του κατηγορούμενου Άκη Τσοχατζόπουλου.

Άκης Τσοχατζόπουλος: να ξεκαθαρίσουμε κάποιες παρεξηγήσεις που υπήρξαν απο τις αναφορές προηγούμενων μαρτύρων σε σχέση με πολύ συγκεκριμένα πράγματα που αφορά ποιος αποφασίζει για την προμήθεια.

Εσείς διαπιστώνεται να υπήρξαν σπατάλες πέραν των προγραμμάτων που αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ;

Μ.Παραγιουδάκης: Εγώ δεν γνωρίζω για σπατάλες. Γνωρίζω και επιβεβαιώνω οτι υπήρχε η βάση το ενιαίο μεσοπρόθεσμο εξοπλισμών. Δεν υπέπεσε σε αντίληψη μου ούτε σπατάλη ούτε αλλαγές .

Άκης Τσοχατζόπουλος: Χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα...

Πρόεδρος: Αφήστε το επιχείρημα. Ερώτηση.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Ένα λεπτό. Το κόστος καλύπτεται από τις επενδύσεις. Άρα οποίος υποστηρίζει ότι γίνονται σπατάλες πάει να πει ότι το πρόγραμμά επενδύσεων ξεπεράστηκε. Συμφωνείτε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων είναι δεσμευτικό;

Πρόεδρος: Πηγαίνετε κύριε μάρτυς.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Με διακόπτετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Κυρία πρόεδρε τι στόχος ειναι αυτός; Γιατί δεν με αφήνετε να μιλήσω; Μπράβο, κυρία πρόεδρε. Συγχαρητήρια. Κλείνετε τις υποθέσεις βουλώνετε τους ανθρώπους.

Αποφυλακίζεται ο Γιώργος Σαχπατζίδης

Με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του κατηγορούμενου για την υπόθεση με τις χρυσές μίζες Γιώργου Σαχπατζίδη, ορίζοντάς του εγγυοδοσία 5.000 ευρώ, με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα κάθε 1η και 15 του μήνα.

Η εισαγγελέας κα Δημητρίου, είχε προτείνει εγγυοδοσία 50.000 ευρώ. Στο μεταξύ αύριο στις 9:00 το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου και στην επίκουρη εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλους προκειμένου να εξεταστεί ως μάρτυρας στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις καταγγελίες περί διαφθοράς στην πολιτική ζωή που έκανε στη Δικαιοσύνη η Βίκυ Σταμάτη μετά από την απόπειρα απόδρασής της.

Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγος του πρώην υπουργού έχει κατονομάσει στις εισαγγελείς ένα πολιτικό πρόσωπο.