5 φορές που ο Mark Ruffalo ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του φεμινισμού

5 φορές που ο Mark Ruffalo ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του φεμινισμού
US actor Mark Ruffalo poses on the red carpet for the European premiere of the film 'Avengers: Age of Ultron' in London on April 21, 2015. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS (Photo credit should read JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images)
US actor Mark Ruffalo poses on the red carpet for the European premiere of the film 'Avengers: Age of Ultron' in London on April 21, 2015. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS (Photo credit should read JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images)
JUSTIN TALLIS via Getty Images

Σε μια εποχή που ο φεμινισμός είναι πιο αναγκαίος από ποτέ, ο Mark Ruffalo αποδεικνύει με σταθερή συνέπεια πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του -στο Hollywood και γενικότερα.

Ο 47χρονος ηθοποιός δε φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων του περιβαλλοντολογικού, των θεμάτων που αφορούν την LGBT κοινότητα και, του προσωπικού μας αγαπημένου, του φεμινισμού.

Ακολουθούν πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα του πόσο φανταστικός σύμμαχος του φεμινισμού είναι ο Mark Ruffalo.

1. Μοιράστηκε με τον κόσμο την ιστορία της έκτρωσης της μητέρας του, προς υποστήριξη του δικαιώματος της γυναίκας στην επιλογή της μητρότητας

Τον Αύγουστο του 2013, ο Ruffalo έγραψε μια επιστολή η οποία διαβάστηκε δημόσια σε μια διαδήλωση έξω από μια κλινική εκτρώσεων στο Μισισιπή, στην οποία και υποστήριζε την υγεία των γυναικών και το δικαίωμά τους στην επιλογή. Έγραψε για την μητέρα του που αναγκάστηκε να κάνει μια παράνομη έκτρωση όταν ήταν σε νεαρή ηλικία:

«Κόστισε $600 μετρητά. Ήταν ένα τραυματικό συμβάν για αυτή» είπε στο κοινό. «Ήταν ντροπιαστικό και βρώμικο και ταπεινωτικό. Όταν άκουσα την ιστορία έμεινα έκπληκτος από το χαμηλό επίπεδο της κοινωνίας που υποχρεώνει μια γυναίκα να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορούσε να καταλάβω την έλλειψη ανθρωπιάς. Σήμερα τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει».

Συνεχίζοντας, ο Ruffalo είχε πει: «Η παράνομη έκτρωση της μητέρας μου σηματοδότησε μια εποχή της Αμερικής, την οποία έχουμε παλέψει πολύ και σκληρά για να αφήσουμε πίσω μας. Ήταν μια εποχή όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας που δεν ήταν αρκετά έξυπνοι, ούτε αρκετά υπεύθυνοι, ούτε αρκετά ικανοί για να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Ήταν μια εποχή που της άξιζε να μείνει πίσω, και έτσι κι έγινε, ή έτσι φάνηκε».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή (στα αγγλικά) εδώ.

2. Απάντησε στις σεξιστικές ερωτήσεις που γίνονται συνήθως στις γυναίκες κατά τις συνεντεύξεις τύπου

Σε μια συνέντευξή του τον περασμένο Απρίλιο, στα πλαίσια της προώθησης του «Avengers: Age of Ultron», ο Ruffalo και η συμπρωταγωνίστριά του, Scarlett Johansson, αντάλλαξαν ερωτήσεις. Η συνέντευξη είχε στόχο να δείξει πόσο σεξιστικές είναι οι ερωτήσεις που γίνονται στις γυναίκες, σε αντίθεση με τις πιο σοβαρές και επαγγελματικού χαρακτήρα που γίνονται στους άντρες συναδέλφους τους.

Έτσι, ο Ruffalo ερωτήθηκε για τα ρούχα που θα φορέσει στο κόκκινο χαλί, τη δίαιτα που ακολουθεί, τα κόλπα που χρησιμοποιεί στο make-up, ενώ η Scarlett απάντησε σε πιο διασκεδαστικές ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και ερωτήσεων σχετικά με τον χαρακτήρα της στην ταινία και τη δουλειά της.

Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Ruffalo αν νιώθει πίεση για να χάσει κιλά για τον ρόλο του στην ταινία, ο ηθοποιός είπε: «Όχι ιδιαίτερα... Δεν μου αρέσει να πηγαίνω στο γυμναστήριο, αν είναι στο χέρι μου». Μια τόσο απλή, βαρετή σχεδόν απάντηση ήταν αρκετή για να δείξει πόσο ξεπερασμένες είναι αυτές οι ερωτήσεις.

3. Έχει αρκετά να πει σε αυτούς που απορρίπτουν τον φεμινισμό

Στις 26 Μαρτίου, ο 467χρονος ηθοποιός μοιράστηκε στο Tumblr μια ανάρτηση της χρήστη Libby Anne, ως απάντηση σε όλους αυτούς που λένε πως δεν είναι φεμινιστές -μεταξύ των οποίων και πολλοί διάσημοι που απορρίπτουν την ταμπέλα του «φεμινιστή», καθώς και την ομάδα πίσω από το Tumblr «Women Against Feminism».

Ο Ruffalo ανέφερε τα παθιασμένα λόγια της Anne προς όλους τους αντί-φεμινιστές: «Προσβάλλετε κάθε γυναίκα που κρατήθηκε δια της βίας σε ένα κελί φυλακής με έναν σωλήνα τροφοδοσίας χωμένο στον λαιμό της για να σας παραχωρήσει το δικαίωμα στην ψήφο, πριν από λιγότερα από 100 χρόνια. Υποβαθμίζετε κάθε γυναίκα που επισκέφθηκε κάποιο κέντρο υποστήριξης θυμάτων βιασμού, το οποίο δε θα υπήρχε χωρίς το φεμινιστικό κίνημα».

Ένα μεγάλο «ναι» σε όλα, Mark.

4. Μίλησε με πάθος για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στην 41η επέτειο του Roe v. Wade

Τον Ιανουάριο του 2014 ο Ruffalo συνεργάστηκε με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων για να δημιουργήσει μια δίλεπτη ιστορία στην οποία αναλύει τους λόγους που υποστηρίζει το δικαίωμα στην έκτρωση.

«Το ποιος είσαι και πώς αντιμετωπίζεις τις γυναίκες στη ζωή σου έχει αρχίσει να γίνεται ηθικό ζήτημα» είχε πει ο Ruffalo. «Υπάρχει μια κοινή λογική και μια σοφία και μια ευπρέπεια στις γυναίκες που πρέπει να υποστηρίζεται και δεν δικαιολογεί το να ωθούνται 30 χρόνια πίσω, σε όλον αυτό τον εφιάλτη που επέφερε το κίνημα για το δικαίωμα στην άμβλωση, για το οποίο έχουμε αγωνιστεί και για το οποίο έχουμε δημιουργήσει νόμους... Ως άντρας, δε βλέπω καμία σοφία στο να γυρίζουμε στο παρελθόν».

5. Υποστήριξε τον φεμινισμό του σκηνοθέτη Joss Whedon

Ο Joss Whedon δέχτηκε αρκετή και σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο απεικόνισε την Μαύρη Χήρα (Scarlett Johansson) στην πρόσφατη ταινία του «Avengers: Age of Ultron». Τον Μάιο που μας πέρασε, σε μια ανοιχτή συνέντευξη με το κοινό στο Reddit, ο Ruffalo υπερασπίστηκε τον Whedon, γράφοντας πως ο Whedon είναι «ένας βαθιά αφοσιωμένος φεμινιστής».

«Πιστεύω πως είναι θλιβερό. Ξέρω πώς νιώθει ο Joss για τις γυναίκες και ξέρω πως στόχος του είναι να δημιουργεί ισχυρούς γυναικείους χαρακτήρες» έγραψε ο Ruffalo. «Πιστεύω πως ένα μέρος του προβλήματος έγκειται στο ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί που δεν βλέπει περισσότερες γυναίκες να κάνουν περισσότερα πράγματα στις ταινίες με σούπερ-ήρωες, και επειδή δεν έχουμε ακόμα όσες γυναίκες θα έπρεπε (στην ταινία), αντιδρούν με πολύ, πολύ ευαίσθητο τρόπο σε κάθε ιστορία που εμφανίζεται».

Ο Ruffalo συνέχισε, υπογραμμίζοντας ένα προφανές μεν, αλλά απαραίτητο στοιχείο: «Νομίζω πως αυτό που, ίσως, αναστατώνει πραγματικά τον κόσμο είναι το γεγονός πως χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες υπέρ-ήρωες. Οι άντρες μπορούν να κάνουν τα πάντα, μπορούν να έχουν ερωτικές σχέσεις, μπορούν να είναι αδύναμοι ή δυνατοί και δεν τους αμφισβητεί κανείς. Όταν όμως όλα αυτά τα κάνει μια γυναίκα, ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσο λίγες ιστορίες για τέτοιες γυναίκες, παίρνουμε μια υπέρ-κριτική στάση απέναντι και στην παραμικρή κίνηση που κάνουν επειδή δεν υπάρχουν αρκετά παραδείγματα για να τις συγκρίνουμε».

Με λίγα λόγια, αν αυτός ο κόσμος είχε περισσότερους Mark Ruffalo, θα ήταν ένα πολύ καλύτερο μέρος.

Δημοφιλή