ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/06/2015 17:18 EEST | Updated 05/06/2015 17:25 EEST

Κουτσούμπας: Καμία κατάργηση μνημονίων. Στον πάγο οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

Καμία κατάργηση των μνημονίων δεν υπήρξε στους 4 μήνες της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την διαπραγμάτευση. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε στον πάγο τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης και ότι αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Τα νέα μέτρα δεν θα προστεθούν απλά στα υφιστάμενα αντεργατικά μέτρα ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας πως για το ΚΚΕ είναι απορριπτέα τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και της κυβέρνησης.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός είναι μια συζήτηση στην οποία προσδίδει χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλήρως ενταγμένη στην τακτική «να σύρει τον ελληνικό λαό σε υποταγή και παραίτηση».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην μέγγενη ενός εκβιασμού, όχι βέβαια πρωτόγνωρου, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνου, δηλαδή να διαλέξει το σχέδιο Γιούνκερ ή το σχέδιο Τσίπρα- Καμένου», είπε ο κ. Κουτσούμπας προειδοποιώντας πως «αν αυτός ο εκβιασμός κυριαρχήσει, ο λαός θα ζήσει ένα καινούργιο μακρόχρονο διάστημα ακόμη μεγαλύτερης φτώχειας, φόβου, δυστυχίας». Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε αποδέσμευση από την ΕΕ - κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων - διαγραφή του χρέους.

«Το χρέος, δεν αντιμετωπίζεται αν απλά καθυστερήσεις μια δόση και την πακετάρεις με τις υπόλοιπες. Αλλά, αν αρνηθείς το χρέος, δεν το αναγνωρίσεις οριστικά και τελεσίδικα. Αλλά τέτοια κότσια ούτε είχατε ούτε έχετε», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κατήγγειλε ότι κύριος στόχος της πολιτικής που ακολουθείται είναι οι άνεργοι, οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι. «Αυτούς θέλετε να εξαπατήσετε. Οι εταίροι σας στην ΕΕ, ήδη σας προσέφεραν γερό χέρι βοήθειας άμεσα ή έμμεσα, ανοικτά ή παρασκηνιακά. Έβαλαν μπροστά ένα πακέτο με πολλά βάρβαρα μέτρα, προκειμένου να δείξουν ετοιμότητα να παραιτηθούν από ένα πολύ μικρό μέρος, αλλά να κρατήσουν ένα νέο μνημόνιο», κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έκανε μια λίστα προτάσεων που τελικά θα οδηγήσει σε μια βάρβαρη συμφωνία μεταξύ e- mail Χαρδούβελη και e - mail τρόικας, η οποία ζει και βασιλεύει με το νέο όνομα «3 θεσμοί».

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε επικοινωνιακό σχεδιασμό αφού, όπως τόνισε, «βάζει η ΕΕ και το ΔΝΤ στο τσουβάλι περισσότερα και χειρότερα μέτρα, για να βγάζουμε κάποια μετά, να γίνει δήθεν η αμοιβαία υποχώρηση και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και ο λαός ανακουφισμένος με το φόβο ότι υπάρχουν και χειρότερα».

«Παίζετε ένα κορυφαίο, δραματικό όμως για το λαό έργο», επέμεινε ο κ.Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Ακολουθείτε μια διαφορετική τακτική από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε, προκειμένου να φανεί ότι ανταποκρίνεστε στις ελπίδες του λαού, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ούτε μια μέρα στη σκέψη σας να αποτελέσει ο βασανισμένος λαός τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Εμπορευόσαστε την ψήφο του για να τον πείσετε να σας στηρίζει στο αντιλαϊκό σας έργο, στο μεγάλο συμβιβασμό που θα κάνετε, και που τον ξεκινήσατε ως κυβέρνηση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

Αναφερόμενος στην περίοδο μετά τις εκλογές, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη ο λαός μπορεί να δει καλύτερα τι κρυβόταν και τι κρύβεται πίσω από τις κορώνες για την ‘περήφανη και σκληρή' διαπραγμάτευση».

«Οι 400 και πλέον εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ και η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι όλα αυτά θα μείνουν απείραχτα», υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΚΚΕ. Στο σημείο αυτό έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ακόμη δεν έχει έρθει για συζήτηση στη βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων που κατατέθηκε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας κυβέρνησης και η οποία πρόταση δεν αποτελεί «σχήμα λόγου», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στον «πάγο» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ότι μετέτρεψε το πρόγραμμα των 100 ημερών σε πρόγραμμα τετραετίας και τώρα η υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές. «Το αν αυτή η συμφωνία είναι ενιαία ή έρθει σε δόσεις, δηλαδή κάποια συμφωνία μίνιμουμ τώρα και κάποια μέτρα στρατηγικής σημασίας , όπως το ασφαλιστικό, για αργότερα, για τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, είναι δευτερεύον ζήτημα. Τώρα ετοιμάζεστε να νομοθετήσετε ορισμένα νέα αντιλαϊκά μέτρα για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Αυτό είναι το σχέδιο», είπε ο Γ.Γ. τηε ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι είναι μια νέα επώδυνη συμφωνία ένα νέο μνημόνιο που όχι μόνο παγιώνει τα αντιλαϊκά μέτρα αλλά προσθέτει νέα μέτρα λαιμητόμο, μέτρα μαζικής εξαθλίωσης, φτώχειας για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή που μένει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.

Το νέο Μνημόνιο- συμφωνία με βάση την πρόταση της κυβέρνησης θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε βάρος των εργατικών λαϊκών αναγκών, είπε και κατήγγειλε ότι ανοίγει το δρόμο για ένα νέο γύρο εκβιασμών σε βάρος του λαού, σε συνθήκες μάλιστα που η ευρωζώνη δύσκολα ανακάμπτει από την κρίση και οι αντιθέσεις οξύνονται. Κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ ότι η ζημιά που κάνει δεν είναι μόνο οικονομική αλλά, είναι πολύπλευρα διαλυτική, γιατί επιχειρεί να ανακόψει τις ριζοσπαστικές διαθέσεις, κάθε είδος ριζοσπαστισμού».

Για μας λοιπόν είναι απολύτως απορριπτέα, τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και το σχέδια της κυβέρνησης, είπε και χαρακτήρισε κάλπικη τη διαπραγμάτευση που τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)