ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/06/2015 11:37 EEST | Updated 05/06/2015 11:38 EEST

Ζητούσε να κατασχέσει το Ταμείο της εφορίας επειδή το Δημόσιο του χρωστούσε

eurokinissi

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σήμερα στην Α΄ΔΟΥ της Αθήνας με πρωταγωνιστή έναν ιδιώτη, στον οποίο το ελληνικό Δημόσιο...χρωστούσε.

Ο εν λόγω κύριος μπήκε μέσα στην Α΄ ΔΟΥ, συνοδεία δικηγόρου αλλά και δικαστικού επιμελητή και ζήτησε να του δοθεί αμέσως το ποσό της απαίτησης. Επικαλέστηκε μάλιστα πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση την οποία επιτρέπεται η κατάσχεση των χρηματικών ποσών που βρίσκονται στο Ταμείο της εφορίας, ώστε να εκτελεστεί η απαίτηση εναντίον του Δημοσίου.

Πρόκειται για την υπ' αριθμόν 819/2015 απόφαση του ΣτΕ η οποία εκδόθηκε στα μέσα του Μαΐου. Η απόφαση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαιτήσεως του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής εκτελέσεως κατά του Δημοσίου και, ειδικότερα, να προβεί στην αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, χρημάτων δηλαδή του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία».  

Οι υπάλληλοι όπως ήταν φυσικό τα έχασαν. Αρχικά αρνήθηκαν να επιτρέψουν την κατάσχεση και στη συνέχεια επικοινώνησαν με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Από το υπουργείο δόθηκαν εντολές να μην επιτραπεί η κατάσχεση, καθώς με βάση το νόμο 4270 του 2014, δεν μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους κατασχέσεις.

Ο ιδιώτης όμως δεν ήταν διατεθειμένος να τα παρατήσει και τόσο εύκολα. Έχοντας στο πλευρό του το δικαστικό επιμελητή και το δικηγόρο του, ζήτησε να κατασχεθεί κινητός εξοπλισμός της εφορίας. Κάτι τέτοιο δεν επετράπη και ο ιδιώτης λίγο αργότερα αποχώρησε.

Η αλήθεια είναι ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, το οποίο και βασίζεται σε δικαστική απόφαση. Δεν αποκλείεται όμως να ακολουθήσουν και άλλα με απελπισμένους πολίτες να ζητούν από το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει αυτά που τούς χρωστά.

Sponsored Post