Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ.Τσίπρας: Η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας

Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ
(Photo by Guido Bergmann/Bundesregierung via Getty Images)
(Photo by Guido Bergmann/Bundesregierung via Getty Images)
Handout via Getty Images

Νέα τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες, αναφέρουν στην συνέχεια οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν ότι αντίθετα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις.

Εκφράστηκε επίσης αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Η εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας αποτελεί το φλέγον θέμα των ημερών, στον απόηχο της συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, αλλά και της ανακοίνωσης από την ελληνική πλευρά για την ομαδοποίηση των δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Μέρκελ: Θα συνεχίσω να εργάζομαι για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωνε ότι «θα συνεχίσω να εργάζομαι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, είπε αναφορικά με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τους θεσμούς, με σημείο εκκίνησης το τρέχον πρόγραμμα.

«Δεν έχω αυτή την στιγμή κάποια συμμετοχή, αλλά το θέμα ήταν και είναι οι τρεις θεσμοί, τους οποίους αποκαλούσαμε παλαιότερα τρόικα, να έχουν μία κοινή αντίληψη. Αυτοί διαπραγματεύονται με την Ελλάδα και προτείνουν έπειτα στο Eurogroup, όταν έχουν ένα αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται εκεί και θα δούμε τι θα μας προτείνουν ως πιθανότητα. Αλλά σημείο εκκίνησης είναι το υπάρχον πρόγραμμα και για αυτό πρέπει να βρεθεί μία λύση», δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε γιατί θα ήταν κακή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απαντήσει ότι η ίδια προσπαθεί ώστε να μην συμβεί αυτό. «Έχουμε όμως αρχές στην Ευρωζώνη και αυτή η αρχή σημαίνει ότι λαμβάνει αλληλεγγύη αυτός, ο οποίος κάνει και ο ίδιος προσπάθεια. Και ακριβώς για αυτό διαπραγματευόμαστε αυτή την στιγμή με την Ελλάδα. Από την δική μας πλευρά έχουμε την καλή θέληση, αλλά η καλή θέληση μόνο δεν αρκεί. Στο τέλος πρέπει να βγαίνει και ο λογαριασμός», κατέληξε.

Η καγκελάριος κινήθηκε σε γενικές γραμμές στο ίδιο πλαίσιο και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai1.

«Η Ελλάδα θέλει να μείνει μέλος του ευρώ. Το επιθυμεί και η Γερμανία, το επιθυμούν όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την μεριά μας σεβόμαστε την αρχή της αλληλεγγύης, αλλά πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια και από μέρους της Αθήνας. Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του δεύτερου προγράμματος βοήθειας και εμείς θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο. Πάνω στο σημείο αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος λιγοστεύει, είναι αλήθεια, εγώ εργάζομαι για να λήξουν όλα αίσια» είπε.

Ερωτηθείσα αν «στα πέντε χρόνια που διαρκεί η ελληνική κρίση η Γερμανία θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα πράγματα και αν η πολιτική της λιτότητας πάση θυσία δυσκόλεψε τα πράγματα», η καγκελάριος απαντά: «Όχι, αυτό πραγματικά δεν το πιστεύω. Η Ελλάδα έλαβε γενναιόδωρες βοήθειες. Η κατάσταση βελτιωνόταν λίγο. Στην συνέχεια, με τις βουλευτικές εκλογές, υπήρξε οπισθοδρόμηση. Τώρα πρέπει να την επαναφέρουμε προς την ανάπτυξη. Η Ιρλανδία είχε πιο σκληρούς όρους στο πρόγραμμά της και τώρα είναι η χώρα με την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Αναπτύσσονται η Ισπανία και η Πορτογαλία και πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και η Ελλάδα. Αν δούμε, όμως, τα δομικά της προβλήματα, καταλαβαίνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες».

Δημοφιλή