ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/06/2015 09:58 EEST | Updated 05/06/2015 09:58 EEST

Γερμανία: Αδιαφιλονίκητο το αίτημα της Ελλάδας να πληρώσει σε μια τις δόσεις προς το ΔΝΤ

ADAM BERRY via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble attends the weekly cabinet meeting at the chancellery on May 13, 2015 in Berlin. AFP PHOTO / ADAM BERRY (Photo credit should read ADAM BERRY/AFP/Getty Images)

«Δυνατό, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΔΝΤ, αν και κάπως ασυνήθιστο, αλλά νομικά απολύτως αδιαφιλονίκητο», χαρακτήρισε το αίτημα της Ελλάδας να συγκεντρώσει τις οφειλές της για τον Ιούνιο σε μία, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ αν και αναφέρθηκε στο προηγούμενο της Ζάμπια τη δεκαετία του '70.

«Εμείς πάντα πιστεύαμε -και ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράστηκε σε αυτή την γραμμή- ότι η Ελλάδα βεβαίως θα ήταν σε θέση να καταβάλει τη σημερινή δόση. Το γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το βήμα, δεν μπορώ να σας απαντήσω -πρέπει να απευθύνετε αυτή την ερώτηση στους εκπρόσωπους της Ελλάδας», δήλωσε.

Πιθανή συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη

Εν τω μεταξύ ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δεχθεί αίτημα να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του δεύτερου τη Δευτέρα στο Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hans Boeckler.

Ο κ. Γιέγκερ επισήμανε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θα βρίσκεται στο Βερολίνο την Δευτέρα, άλλα πρόσθεσε ότι αναζητείται χρόνος ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Κομισιόν: Συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ η απόφαση της Ελλάδας

Η απόφαση της Ελλάδας να πληρώσει συνολικά και σε μεταγενέστερο χρόνο τις δόσεις για την απόσβεση των δανείων της από το ΔΝΤ «είναι συμβατή με τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως η εν λόγω απόφαση της Ελλάδας δε δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης του Λουξεμβούργου.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη νέα συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως ενώ είναι πιθανή, μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Γιούνκερ δεν έχει αποστείλει πρόσκληση οπότε δεν προβλέπεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)