Η Δανία ξοδεύει εκατομμύρια για να στείλει νεαρούς ουσιομανείς σε κρουαζιέρες στην Καραϊβική

Η Δανία ξοδεύει εκατομμύρια για να στείλει νεαρούς ουσιομανείς σε κρουαζιέρες στην Καραϊβική
Cuban dockers stand by as the Libertad Argentine training sailing ship enters the port of Havana on July 1, 2014. AFP PHOTO/YAMIL LAGE (Photo credit should read YAMIL LAGE/AFP/Getty Images)
Cuban dockers stand by as the Libertad Argentine training sailing ship enters the port of Havana on July 1, 2014. AFP PHOTO/YAMIL LAGE (Photo credit should read YAMIL LAGE/AFP/Getty Images)
YAMIL LAGE via Getty Images

Εκατομμύρια κορώνες έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια, από τις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης της Δανίας, για την υποστήριξη των νεαρών ουσιομανών και κακοποιών.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η δανέζικη Metroxpress, από το 2010 και έπειτα, 26 δήμοι της Δανίας έχουν ξοδέψει συνολικά 42 εκατομμύρια κορώνες (5.629.807 ευρώ) για να προσφέρουν σε 59 νεαρούς κακοποιούς ή ουσιομανείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα απεξάρτησης, το οποίο περιλαμβάνει τη συμμετοχή τους σε μια κρουαζιέρα που πραγματοποιείται στην Καραϊβική, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια, ανά περίπτωση.

Το πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει την τοποθέτηση δύο ή τριών νεαρών σε ένα σκάφος, μαζί με έναν καπετάνιο και έναν δάσκαλο. Καθώς το σκάφος μετακινείται από νησί σε νησί, κατά τη διάρκεια του χρόνου, οι μαθητές έχουν μαθήματα. Στο τέλος της χρονιάς, οι νεαροί- που τότε επιστρέφουν στη Δανία- υποβάλλονται σε γραπτή εξέταση, με τους μαθητές σε κάποιες περιπτώσεις να χρειάζεται να επαναλάβουν τη χρονιά.

Ένας από τους δήμους που παρέχει τη συγκεκριμένη ευκαιρία σε πολλούς νεαρούς δημότες του, είναι ο δήμος του Frederikssund, που έχει ξοδέψει περίπου 8 εκατομμύρια κορώνες (σ.σ. περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ) για 12 νεαρούς.

“Το κάνουμε, ώστε να μπορέσουν να φύγουν μακριά από το περιβάλλον αυτό της κατάχρησης ουσιών. Εδώ, ίσως είναι εγκλωβισμένοι στο έγκλημα- στο εμπόριο ναρκωτικών ή τις κλοπές. Κάποιοι έχουν λείψει για δύο χρόνια, αλλά το σύνηθες είναι για έναν χρόνο”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Δήμου, ο Flemming Olsen, στην Metroxpress.

Ο δήμαρχος του Frederikssund, από την πλευρά του, είχε να αντιμετωπίσει επικρίσεις, καθώς η διάθεση του συγκεκριμένου ποσού για το πρόγραμμα απεξάρτησης των νεαρών ουσιομανών, συνέπεσε χρονικά με τις περικοπές ύψους 37 εκατομμυρίων κορωνών από τον προϋπολογισμό. Ως αποτέλεσμα των αναγκαστικών περικοπών, ο δήμος είχε υποχρεωθεί να κλείσει σχολεία και να προχωρήσει σε μειώσεις του προσωπικού που εργαζόταν σε κέντρα πρόνοιας και υπηρεσιών.

“Συμφωνώ πως ίσως μοιάζει περίεργο. Αλλά δεν πρόκειται για μια κρουαζιέρα. Υπάρχουν απαιτήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι νεαροί. Δεν με νοιάζει τι κάνουν, όσο μένουν μακριά από τη χρήση ναρκωτικών”.

Ένας νεαρός, ο οποίος είχε συμμετάσχει μια φορά στο πρόγραμμα, ωστόσο, υποστηρίζει πως το πρόγραμμα μάλλον δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που έχουν τεθεί, όσο αποτελεσματικά πιστεύεται.

“Η Καραϊβική είναι ίσως η παγκόσμια πρωτεύουσα μαριχουάνας. Φυτρώνει και καλλιεργείται παντού και ακόμη και η αστυνομία καπνίζει σε πολλά μέρη, οπότε είναι απλώς ένα ζήτημα χρόνου το να βρεις κάποιον στον δρόμο που θα σου πουλήσει. Μια φορά με έπιασε η δασκάλα μου, αλλά μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία”, υπογράμμισε ο 22χρονος.

Επίσης, στους νεαρούς που συμμετάσχουν στις κρουαζιέρες αυτές, επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ στις εξόδους του Σαββατοκύριακου, καθώς και στις επίσημες εκδηλώσεις.

Τέλος, ο Hjælp Voldsofre, διευθυντής μιας οργάνωσης που στόχο έχει να βοηθήσει τα άτομα που έχουν πέσει θύματα βίας, στάθηκε στην σημασία που έχει για τα ίδια τα θύματα, το να βλέπουν τους θύτες των πράξεων εναντίον τους, να απολαμβάνουν τέτοιου είδους “προνόμια”, όπως τα χαρακτήρισε.

“Αποτελεί προσβολή, απέναντι στα άτομα που έχουν αδικηθεί, το γεγονός πως εκείνοι που παραβίασαν τα δικαιώματα τους, απολαμβάνουν τέτοιες ευκαιρίες. Κατά την άποψη μου, δεν υπάρχει αμφιβολία πως για τα θύματα που τυχόν διαβάσουν για την ύπαρξη των συγκεκριμένων κρουαζιέρων στην Καραϊβική, οι εννιά από τους δέκα θα νιώσουν περαιτέρω προσβεβλημένοι”.

Δημοφιλή