Μόσχα: Ξεχωριστές παραλίες για άνδρες και γυναίκες ζητούν οι μουσουλμάνοι - Σύμφωνοι οι εκπρόσωποι άλλων θρησκειών

Μόσχα: Ξεχωριστές παραλίες για άνδρες και γυναίκες ζητούν οι μουσουλμάνοι - Σύμφωνοι οι εκπρόσωποι άλλων θρησκειών
akk_rus/Flickr

Πρόταση για την δημιουργία διαφορετικών παραλιών, για άνδρες και γυναίκες, έχει καταθέσει η μουσουλμανική κοινότητα της Μόσχας, με τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και των Εβραϊκών και Βουδιστικών κοινοτήτων να εμφανίζονται επίσης θετικοί απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.

Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στο δημαρχείο της Μόσχας, με τον Albir Krganov- αναπληρωτή πρόεδρο της Πνευματικής Διεύθυνσης των Μουσουλμάνων της Ρωσίας, καθώς και μέλος της Επιτροπής του Δημοσίου Επιμελητηρίου για την Εναρμόνιση των Σχέσεων μεταξύ Εθνοτικών και Θρησκευτικών Ομάδων- να υποστηρίζει πως “εκατοντάδες χιλιάδες”των κατοίκων της πόλης στερούνται της δυνατότητας να επισκεφθούν τις παραλίες, λόγω “θρησκευτικών και ηθικών λόγων”.

Ακόμη, ο Albir Krganov υπογράμμισε πως σε χώρες όπως το Ισραήλ, την Τουρκία και τη Γερμανία υπάρχουν ξεχωριστές παραλίες για άνδρες και γυναίκες, καθώς και πως το αποτέλεσμα που προκύπτει από την εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων είναι θετικό. Σημειώνεται βέβαια, πως και στη Ρωσία υπάρχουν τέτοιες παραλίες στην πόλη του Kazan, όπου και υπάρχει μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων.

Όπως σημειώνει το ρωσικό δίκτυο RT, την έγγραφη πρόταση των εκπροσώπων της μουσουλμανικής κοινότητας έχουν υπογράψει και ο ανώτατος αξιωματούχος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις σχέσεις με την κοινωνία, ο πρόεδρος της Ένωσης των Ρωσικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, καθώς και εκπρόσωπος της Παραδοσιακής Βουδιστικής Κοινότητας της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως την πρόταση υποστηρίζουν και οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου της χώρας, από όπου υπογραμμίζεται πως “οι διαφορετικές παραλίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα μέλη κάθε πεποίθησης να βρουν ένα βολικό μέρος για τον εαυτό τους”.

Από την πλευρά των κρατικών αξιωματούχων, ωστόσο, δεν δείχνει να υπάρχει σύμπνοια με την πρόταση που έχει κατατεθεί, με τον Valery Rashkin, της Δούμας και του Κομμουνιστικού Κόμματος να δηλώνει πως :

“Είμαι πεπεισμένος πως η κοινωνία δεν θα πρέπει να προσαρμόζεται στις επί μέρους θρησκευτικές ή ηθικές αξίες των επιμέρους μελών της. Υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη- όπως εκκλησίες και τζαμιά, όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνευρεθούν σύμφωνα με τις ιδέες τους για τον κόσμο και τους νόμους της ζωής. Θα πρέπει να περιοριστούμε στους χώρους αυτούς”.

Ενώ δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των μουσουλμάνων πιστών στην Μόσχα, την περασμένη χρονιά έρευνες του Δημαρχείου της πόλης, έκαναν λόγο για έναν αριθμό κοντά στα 2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι εξ των οποίων προέρχονται από παραδοσιακά μουσουλμανικές περιφέρειες της Κεντρικής Ασίας.

Δημοφιλή