Εισηγήσεις σε Σαμαρά να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα

Εισηγήσεις σε Σαμαρά να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα
Eurokinissi

Το σενάριο της ρήξης και οι συνεπακόλουθες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό στο γαλάζιο επιτελείο, με τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται στο μέσο μιας σειράς διλημμάτων αλλά και εισηγήσεων στελεχών του για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Η συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή έδειξε ότι τα περιθώρια συνεννόησης παραμένουν χαώδη, από τη στιγμή που η συζήτηση γίνεται σε θεωρητικό επίπεδο και όχι επί ενός συγκεκριμένου μοντέλου λύσης που έχει συναποφασιστεί απο την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ να προβλέπει ότι το ατύχημα αντί να απομακρύνεται πλησιάζει ολοένα και πιο απειλητικά, στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι το σενάριο της ρήξης και των πρόωρων εκλογών, φαίνεται πως αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, στη λογική ότι οι δανειστές δεν δείχνουν σημάδια διαλλακτικότητας και οι ίδιοι - ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή - δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω από τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές τους.

Για αυτό το λόγο θεωρούν ότι η ξαφνική πρόκληση της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την περασμένη Παρασκευή ήταν ένα κομμάτι αυτής της στρατηγικής,μύτη λογική της αναζήτησης συνενόχων και μετακύλισης της ευθύνης του αδιεξόδου στην αντιπολίτευση.

Είναι ενδεικτικό ότι από την Πρέβεζα, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα να μην αναζητήσει στην αντιπολίτευση συνενόχους για μία ενδεχόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

«Ο χρόνος τελειώνει όπως τελειώνουν και τα χρήματα. Το ατύχημα για την χώρα έρχεται όλο και πιο κοντά. Όλα αυτά γίνονται με αποκλειστική ευθύνη των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Σαμαρά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σειρά στελεχών της ΝΔ πιέζουν την ηγεσία του κόμματος να βγει μπροστά με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, που ξεκινούν από την πιθανότητα πρότασης για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας και φτάνουν μέχρι και την απευθείας συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, ιδέα που έριξε στο τραπέζι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, συστήνοντας στον πρόεδρο της ΝΔ να προτείνει στον Πρωθυπουργό να αναλάβουν από κοινού δράση, να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες και να συναντηθούν με τους ηγέτες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΝΔ στην Πρέβεζα, επιχείρησε να ξορκίσει τα σενάρια εκλογών λέγοντας με νόημα ότι «οι εκλογές δεν είναι διέξοδος γι’ αυτούς! Με τις εκλογές δεν απειλούν εμάς. Απειλούν την Ελλάδα! Πρόωρες εκλογές η χώρα δεν τις αντέχει. Μια ρήξη της Ελλάδας με τους εταίρους της, σε τι κινδύνους θα έβαζε τη χώρα και ποιοι θα έμπαιναν σε πειρασμό για πραγματικά σοβαρές απειλές σε βάρος της;».

Δημοφιλή