Η "Ψευδαίσθηση Ponzo": Γιατί το φεγγάρι δείχνει μεγαλύτερο στον ορίζοντα

Η "Ψευδαίσθηση Ponzo": Γιατί το φεγγάρι δείχνει μεγαλύτερο στον ορίζοντα

Γιατί το φεγγάρι δείχνει μεγαλύτερο όταν βρίσκεται στον ορίζοντα; Το ερώτημα αυτό απασχολούσε τους ειδικούς για πολλές χιλιάδες χρόνια.

Η ατμοσφαιρική διάθλαση κάνει τη Σελήνη να φαίνεται πολύ λίγο μικρότερη από τον κατακόρυφο άξονα, όταν είναι κοντά στον ορίζοντα σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει ότι "ανεβαίνει" ψηλά στον ουρανό.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως η "ψευδαίσθηση Ponzo", που πήρε το όνομά της από τον ιταλό ψυχολόγο Mario Ponzo. Για τις ανάγκες του πειράματός που έγινε το 1913 ζωγράφισε δύο συγκλίνουσες κάθετες γραμμές σε ένα κομμάτι χαρτί. Στη συνέχεια ζωγράφισε δύο οριζόντιες γραμμές που έτεμναν τις πρώτες. Μία στην κορυφή και μία στη βάση.

Αυτές οι δύο οριζόντιες γραμμές είχαν το ίδιο μήκος, όμως στη ζωγραφιά η πρώτη φαίνεται να είναι μακρύτερη.

Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει τις δύο συγκλίνουσες γραμμές ως παράλληλες γραμμές, οι οποίες φαίνεται να συγκλίνουν επειδή πηγαίνουν πιο μακριά.

Έτσι, παρότι οι δύο οριζόντιες γραμμές έχουν το ίδιο μήκος για τα μάτια μας, αυτή που είναι πιο μακριά φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να την αντιλαμβάνεται ως μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Δημοφιλή