ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/06/2015 10:44 EEST | Updated 09/06/2015 10:59 EEST

Ποιοι φορολογούμενοι ευνοούνται από το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

eurokinissi

Δύο «φορο – δώρα» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες εβδομάδες με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή.

Όπως προανήγγειλε σε δηλώσεις της στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση στη φορολογία δωρεών καθώς και μεγαλύτερη έκπτωση φόρου στους συνεπείς φορολογούμενους που θα καταβάλουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

Ειδικότερα, η υπουργός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταθέσει μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα ορίζει ότι δεν θα υπόκεινται σε φόρο δωρεάς τα βοηθήματα που χορηγήθηκαν στις οικογένειας των θυμάτων του Norman Atlantic.

Σύμφωνα με την ίδια είναι ιδιαίτερα υψηλό και όπως χαρακτηριστικά είπε « εντελώς ανάλγητο» να επιβάλλεται φόρος 40% στις δωρεές μεταξύ φορολογούμενων που δεν έχουν συγγενική σχέση αλλά φόρος 10% στις δωρεές από τους γονείς προς στα ανήλικα τέκνα. Και μάλιστα από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά έχουν ήδη φορολογηθεί ως εισόδημα.

Σε ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη προανήγγειλε αύξηση τη έκπτωσης φόρου 2% για τους συνεπείς φορολογούμενους με το νομοσχέδιο που θα έλθει στη βουλή το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ικανοποίηση για την ρύθμιση των 100 δόσεων

Η κα Βαλαβάνη αναφέρθηκε επίσης και στην παράταση της προθεσμίας της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, όπως επίσης και στην μεγάλη ανταπόκριση των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, μέχρι στιγμής περίπου 650.000 φορολογούμενοι έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής, ενώ προέβλεψε ότι θα τα έσοδα για το 2015 θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο.

Η κα Βαλαβάνη αναφέρθηκε επίσης και στους οφειλέτες που διαθέτουν οφειλές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

«Στη ρύθμιση έχουν μπει περίπου 130 από τους περίφημους μεγάλους οφειλέτες, σε σύνολο 6.500 μεγάλων οφειλετών (2.000 φυσικά πρόσωπα και 4.500 επιχειρήσεις).

Για όσους από αυτούς δε μπήκαν στη ρύθμιση -που είναι το 99,9%- δεν το έκαναν και δεν θα το κάνουν μέσα στις επόμενες 17-18, μέρες μέχρι τη λήξη, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.