Tοξικό νέφος σκεπάζει τον Ασπρόπυργο - Συνελήφθη ο υπεύθυνος της εταιρίας

Tοξικό νέφος σκεπάζει τον Ασπρόπυργο - Συνελήφθη ο υπεύθυνος της εταιρίας
Eurokinissi

Περίπου 250.000 ευρώ χρειάζονται για την αγορά χώματος που θα μπορούσε να σκεπάσει τις εστίες φωτιάς και τους καπνούς στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο που έχει γεμίσει την περιοχή με τοξικό νέφος.

Ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξηγεί ότι «για να σβήσει η φωτιά χρειάζεται να πέσει άφθονο νερό που θα εισχωρήσει βαθιά στη χαρτομάζα και τα πλαστικά που σιγοκαίνε.

Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Αν θέλουμε να σταματήσει το τοξικό νέφος άμεσα πρέπει να πέσει χώμα, προκειμένου ακόμα και να συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες εστίες από κάτω να μην υπάρχουν καπνοί. Μόνο το χώμα μπορεί άμεσα να απομονώσει το καύσιμο υλικό από το οξυγόνο».

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η περιφέρεια Αττικής που πρέπει να καλύψει τις δαπάνες αδυνατεί να βρει ένα τόσο μεγάλο ποσό για να φτάσουν στη μονάδα ανακύκλωσης τα περίπου 500-1.000 φορτηγά με χώμα που χρειάζονται για να σκεπαστούν τα περίπου 4 στρέμματα έκτασης. Πηγές από το Π.Σ. αναφέρουν ότι μόνο τα 50 φορτηγά κοστίζουν 20.000 ευρώ.

Χθες Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος, δήλωσε ότι η επιχωμάτωση είναι μια πολύ ακριβή και όχι σίγουρη ως προς το αποτέλεσμα λύση: «Επιχειρούν σε 24ωρη βάση οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και ενισχύθηκαν από μηχανήματα της περιφέρειας. Η επιχωμάτωση δεν είναι υπόθεση της Πυροσβεστικής, είναι μια πανάκριβη υπόθεση. Δεν πρόκειται για αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας αλλά της Περιφέρειας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι σε δύο ημέρες θα έχουν καταφέρει να σβήσουν το μέτωπο, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

«Εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε αναζωπυρώσεις και το επόμενο διάστημα. Αυτό αποτελεί τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα για την υγεία των πολιτών», λέει αρμόδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι το τοξικό νέφος που παράγεται είναι ξεκάθαρο ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Οι ευθύνες της εταιρίας - Συνελήφθη ο υπεύθυνος

Συνελήφθη στον Ασπρόπυργο Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής o 34χρονος Έλληνας, προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας ανακύκλωσης για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις ίδιες παραβάσεις στο μεταξύ αναζητείται ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της παραπάνω εταιρείας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Όπως επίσης διαπιστώθηκε, η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Δημοφιλή