ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/06/2015 05:54 EEST | Updated 10/06/2015 08:22 EEST

Οι γαλάζιες εισηγήσεις στον Σαμαρά

ASSOCIATED PRESS
Greece's former Prime Minister Antonis Samaras walks past Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, left, during a parliament session before the conference vote in Athens, on Tuesday, Feb. 10, 2015. Greece's newly elected government was due to receive a vote of confidence from the newly-elected parliament late Tuesday, and his ministers insisted they would stick to their election pledges — halting major privatization plans and reversing austerity taxes demanded by bailout lenders.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Στην σκιά της αποψινής τριμερούς συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μερκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχιζει τις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες προκειμενου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους, αφού πλέον εκτιμούν οτι όλα είναι για συμφωνία ή ρήξη και εκλογές.

Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε και στην χθεσινή (Τρίτη) κλειστή σύσκεψη στη Συγγρού για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον Αντώνη Σαμαρα να μεταφέρει το βαρύ κλίμα που προσλαμβάνει απο τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει τα τελευταία 24ωρα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και το θολό τοπίο ως προς το αίσιο τέλος στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Στη σύσκεψη αυτή τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια και το πώς θα πρέπει να αντιδράσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείστηκε κατα την ανταλλαγή απόψεων ακόμα και το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ακόμα και το σενάριο της ρήξης με τους δανειστές, αφού - όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά - αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαπραγμάτευση και τους πραγματικούς του στόχους.

Στην περίπτωση πάντως που επιθυμεί μια συμφωνία, η εκτίμηση που υπάρχει στη ΝΔ είναι πως ο πρωθυπουργός ενδεχομένως αναζητήσει διέξοδο μέσω μιας παράτασης που υπάρχοντος προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο.

Για αυτό θεωρούν οτι δεν ήταν καθόλου τυχαία η χθεσινή του αναφορά στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προς τα στελέχη του και το κάλεσμα να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Ζητούμενο,πάντως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει οι τρόπος και ο χρόνος αντίδρασης στις εξελίξεις.

Για ακόμα μια φορά τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες απο τον Αντώνη Σαμαρά στην κατεύθυνση αυτού που και ο ιδιος αναφέρει ως ανάγκη «εθνικής συνεννόησης», ενώ παραμένει στο τραπέζι η ιδέα για το ενδεχομενο σύγκλισης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το στίγμα της στάσης της ΝΔ έδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος όταν με την ανακοίνωση του υπενθύμισε με νόημα τα νταούλια που θα χτυπούσε ο Αλ. Τσίπρας για να χορέψουν οι αγορές καταλήγοντας να απορρίψει το σκεπτικό που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός ότι ένα Grexit θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για την ευρωζώνη.

Sponsored Post