Κομισιόν: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας

Κομισιόν: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

«H μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

O κ. Σχοινάς επισήμανε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες Τρίτη την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο της συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης μεταξύ του Π. Μοσκοβισί και των Ελλήνων υπουργών, την περασμένη Δευτέρα.

Επίσης ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Υπενθύμισε μάλιστα τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, χθες Τρίτη από το Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές «είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες», ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα και ότι γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ και τις συντάξεις.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προϋποθέσεις γι' αυτή τη συνάντηση ήταν σαφείς και το μόνο που βεβαίωσε ήταν τη συμμετοχή του Ζ.Κ. Γιούνκερ στη Σύνοδο.

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες (13:30, τοπική ώρα) με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Δυσαρέσκεια από την ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις από τον κ. Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως ειδικότερα σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ωστόσο η Ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιέρ Μοσχοβισί».

Δημοφιλή