Οχτώ ψυχίατροι για 50.000 αστυνομικούς – Οι 43 ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν τους περισσότερους

Οχτώ ψυχίατροι για 50.000 αστυνομικούς – Οι 43 ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν τους περισσότερους
Eurokinissi

Μόλις οχτώ είναι οι ψυχίατροι της ΕΛ.ΑΣ. για περίπου 50.000 αστυνομικούς που υπηρετούν σε όλη τη χώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους ένστολους δεν εξετάζονται ποτέ από ψυχίατρο.

Η κατάσταση «σώζεται» από τους 43 ψυχολόγους ειδικών καθηκόντων της Διεύθυνσης Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι βάσει του νόμου 36/71 του 2003 μπορούν να κρίνουν το κατά πόσο μπορεί να οπλοφορεί ένας αστυνομικούς.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν ότι πρέπει να προσληφθούν άμεσα ψυχίατροι, καθώς «οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα μας έχουν αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει επηρεάσει τη ψυχολογία όλων των ελλαδιτών, άρα και των αστυνομικών».

Η τελευταία φορά που έγινε προσπάθεια αλλαγών στο σύστημα των ψυχοσωματικών και ψυχολογικών εξετάσεων των ενστόλων ήταν το 2008 μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Τότε υπήρχαν μόλις 12 ψυχίατροι για 50.000 αστυνομικούς. Η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. υπόσχονταν ότι όλοι οι αστυνομικοί θα περάσουν από το γραφείο του ψυχιάτρου.

Τελικά εξετάστηκαν μόνο μερικές εκατοντάδες αστυνομικοί με τις ιατρικές γνωματεύσεις να δείχνουν ότι ένα σημαντικό μέρος των ενστόλων δεν θα έπρεπε να φέρει όπλο.

Αστυνομικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο νόμος 3169/2003, που είχε έρθει στην επικαιρότητα μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, προβλέπει την πρόσληψη 55 ψυχιάτρων αλλά έμεινε στα χαρτιά.

Στο άρθρο 4 του σχετικού νόμου για τον έλεγχο καταλληλότητας των αστυνομικών να φέρουν όπλο προβλέπεται η εξέταση τους μέσα «σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτησή τους από τις αστυνομικές σχολές».

Βασική αποστολή των ψυχιάτρων είναι να εξετάσουν με ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνεντεύξεις «την εν γένει προσωπικότητα των αστυνομικών και κυρίως την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις και να αποφαίνονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για το αν η προσωπικότητά τους παρέχει τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου».

Αν η πρώτη και δεύτερη επιτροπή αποφανθεί ότι δεν είναι κατάλληλοι να φέρουν όπλα χαρακτηρίζονται με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. μη κατάλληλοι να οπλοφορούν και εκτελούν υπηρεσία που δεν απαιτείται οπλοφορία, ενώ έχουν το δικαίωμα «μετά την παρέλευση ενός έτους από την έκδοση της σχετικής πράξης να ζητήσουν την επανεξέτασή τους από την επιτροπή». Ο νόμος προβλέπει πως με απόφαση του εκάστοτε υπουργού καθορίζονται, η σύνθεση της επιτροπής, ο τρόπος και η διαδικασία της εξέτασης.

Το πρόβλημα που παρατηρείται μέχρι σήμερα είναι η ανυπαρξία επανάληψης των εξετάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι οποίες πρακτικά γίνονται μόνο όταν οι διοικητές των υπηρεσιών διαγνώσουν ψυχικά προβλήματα στο προσωπικό τους.

Το παρελθόν του παιδοκτόνου άνδρα των ΜΑΤ

Επί χρόνια ο άνδρα των ΜΑΤ που στραγγάλισε το παιδί του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία ήταν γνωστά στην υπηρεσία του.

Το 2004, πριν ακόμα γίνει για πρώτη φορά πατέρας, είχε διαγνωσθεί αγχώδης διαταραχή, η οποία επηρέαζε σημαντικά την καθημερινότητά του.

Το 2011 και το 2013 πέρασε από ιατρική επιτροπή, καμία όμως δεν διέγνωσε πρόβλημα. Έτσι γνωμοδότησαν ότι δεν συντρέχει λόγος να του αφαιρεθεί το όπλο και ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας μελών της οικογένειάς του και συναδέλφων του.

Δημοφιλή