Χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό στη νέα συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου

Χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό στη νέα συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ
EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ANDREA BONETTI

Σε κλίμα που δεν θυμίζει σίγουρα αυτό το προηγούμενων ημερών, μετά τις διαφωνίες και τις εκατέρωθεν προτάσεις, εξελίχθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η δεύτερη μέσα σε ένα 24ωρο, αφού πραγματοποιήθηκε και μια χθες, Τετάρτη, πριν την τριμερή μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, που έδινε το σήμα ότι η συμφωνία δεν είναι μακριά.

Άποψη που δεν συμμερίζεται το ΔΝΤ, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο εκπρόσωπός του, πυρπολώντας το θετικό κλίμα των τελευταίων ωρών. Αμέσως μετά τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είπε ότι κατά το ΔΝΤ η συμφωνία είναι μακριά. Είπε επίσης ότι το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ επέστρεψε από τις Βρυξέλλες. «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσά μας σε τομείς - κλειδιά. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην επίλυση αυτών πρόσφατα». Πρόκειται για τον τομέα των συντάξεων -για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά επίμονα μεταρρυθμίσεις- και τους φορολογικούς συντελεστές.

Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ

Όπως έγινε γνωστό στη σημερινή τους (Πέμπτη) συνάντηση Τσίπρας - Γιούνκερ συζήτησαν το χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό και πλέον το ζητούμενο είναι η εξειδίκευση των προτάσεων σε τεχνικό επίπεδο.

Σε πολύ σύντομες δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενοι, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνεργαζόμαστε με τους πιστωτές για μια λύση που θα είναι βιώσιμη για τους Έλληνες πολίτες, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική.

Το βλέμμα στο Eurogroup

Το βλέμμα είναι πλέον στραμμένο στην ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουνίου, που θα διεξαχθεί το προγραμματισμένο Eurogroup, καθώς η όποια συμφωνία πρέπει να περάσει πρώτα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για επικύρωση. Ραντεβού στις 18 Ιουνίου έδωσε ουσιαστικά και το ΔΝΤ, αφού σύμφωνα με τον Ράις, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

«Όπως έχει δηλώσει και η ίδια, το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε.

Οι αγορές μέχρι τουλάχιστον πριν από την «βόμβα» του ΔΝΤ «έβλεπαν» συμφωνία ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε εκρηκτική άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 8,16% στις 823,16 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 826,53 μονάδες και η χαμηλότερη στις 763,18. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 51,75% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 94,48 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 0,82 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις Τσίπρα-Γιούνκερ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι αναζητείται μια λύση, η οποία θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα ανέφερε ότι οι δύο άνδρες αποκατέστησαν τις σχέσεις τους στην χθεσινή συνάντηση (Τετάρτη).

Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αν θα γίνουν υποχωρήσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και απάντησε με μια γερμανική παροιμία που χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί ο κ.Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Η παροιμία αυτή περιγράφει μια αγελάδα που κάνει για πολύ ώρα πατινάζ πάνω σε λεπτό πάγο.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που διαπραγματευόταν επί δύο ώρες το βράδυ της Τετάρτης με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενη στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων». Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως αίσθησή της είναι ότι υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί. Κάθε ημέρα μετράει, ανέφερε η Μερκελ εκφράζοντας την ελπίδα «να γίνουν όλα σωστά».

Η πρόταση για 9μηνη παράταση

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αίτημα για 9μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με σαφείς και άμεσες λύσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας καθώς και εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.

Τούσκ: Δεν υπάρχει πια χώρος για παιχνίδια

Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στο ελληνικό ζήτημα γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντ.Τουσκ και πρόσθεσε: «κατά τη γνώμη μου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι λίγο πιο ρεαλίστρια. Δεν υπάρχει πια χώρος για παιχνίδια. Θα έρθει η μέρα που κάποιος θα πει ότι τα παιχνίδια τέλειωσαν».

Δημοφιλή