ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/06/2015 07:34 EEST | Updated 12/06/2015 08:36 EEST

Φλαμπουράρης: Δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 18 Ιουνίου. Να φύγει το ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις

eurokinissi

Αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία, και είναι δυνατόν αυτό να γίνει ως τις 18 Ιουνίου, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Συμφωνία θα υπάρξει, διότι χρεοκοπία της χώρας μας δεν συμφέρει ούτε εμάς ούτε τους δανειστές μας. Έτσι όπως είναι παγκοσμιοποιημένη η οικονομία αν πάθει κάτι ένας κρίκος της δεν μπορεί να μη γίνει κακό στο σύνολό της» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Είμαστε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και διαπραγματεύεται ουσιαστικά πράγματα. Μας κάνουν κριτική για τα μέτρα που θα πάρουμε, αλλά ξεχνάνε ότι ο κ. Σαμαράς, καθώς είχε δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3% φέτος, θα έπρεπε να πάρει μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερπολλαπλάσια από αυτά που συζητά η κυβέρνησή μας».

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια προπαγάνδα που εκπορεύεται από τους δανειστές μας και από τους εδώ εκπροσώπους τους. «Υπάρχει προσπάθεια από κάποιους να καθυποτάξουν τον ελληνικό λαό. Μέχρι το ΕΚΑΣ ζητάνε να καταργηθεί που το παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι για λόγους επιβίωσης» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ήδη ξεκινήσει με διασφάλιση τροφής, στέγης και θέρμανσης. «Είμαστε αποφασισμένοι να την ολοκληρώσουμε πιο νωρίς από την τετραετία» τόνισε.

O κ. Φλαμπουράρης άφησε επίσης αιχμές για την στάση του ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια εκ μέρους του Ταμείου» και πρότεινε την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις και την παράταση της αποπληρωμής της δόσης του Ιουνίου.

«Αμφισβητώ τα νούμερα που δίνουν συχνά οι θεσμοί» είπε σχολιάζοντας τη δήλωση του Τζέρι Ράις ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ «οι Έλληνες βγαίνουν 7 χρόνια νωρίτερα από τους Γερμανούς στη σύνταξη» για να συμπληρώσει: «Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί».

«Όπου έχει πάει το ΔΝΤ, έχει δημιουργήσει τρομακτική λιτότητα. Σε ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν ανάπτυξη χώρες που έχουν αναλάβει» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, προτείνοντας να φύγει το Ταμείο από τη διαπραγμάτευση.

«Μπορεί το ΔΝΤ να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κομισιόν να αγοράσει το δάνειο. Η ευρωπαϊκή ηγεσία να παίξει τον ρόλο της» ανέφερε σχετικά, εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ παίζει παιχνίδια» σχετικά με τα χρονικά όρια που μπαίνουν στη διαπραγμάτευση και διερωτήθηκε: «Τι θα πει τελειώνει ο χρόνος;».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)