ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/06/2015 06:57 EEST | Updated 12/06/2015 11:00 EEST

Γιούνκερ: Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό

ASSOCIATED PRESS
EU Commission President Jean-Claude Juncker arrives for the third working session of the G-7 summit in Schloss Elmau hotel near Garmisch-Partenkirchen, southern Germany, Monday, June 8, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της ξαναρχίζουν, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο France Culture ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την αποχώρηση από τις συνομιλίες, αλλά όχι τη διαπραγμάτευση, του ΔΝΤ.

Όπως είπε, έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό έναν αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το βράδυ της Πέμπτης. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι δυνατή συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, συμπληρώνοντας ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι «όσοι φεύγουν επανέρχονται. Δεδομένου ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη πρέπει να υπάρχουν και οι τρεις θεσμοί, οπότε κατ' αρχάς θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο».

 

Η ελληνική κυβέρνηση, από πλευράς της, επιδιώκει τη «μετάφραση» της πολιτικής προσέγγισης σε τεχνική. Σημειώνεται ότι η περιθωριοποίηση των στελεχών του Brussels Group- και ως εκ τούτου των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών- αποτέλεσε την αιτία αποχώρησης του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις.

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι έχει εγείρει βασικές διαφωνίες, λόγω μεγάλων διαφορών σε κομβικά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είπε ουσιαστικά ότι το Ταμείο διαφωνεί και με την πολιτική διαπραγμάτευση -κάτι που έχει διεκδικήσει η ελληνική πλευρά. «Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)» είπε.«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναμένεται να έχει στο σημερινό (Παρασκευή) EuroWorking Group μια πρώτη εικόνα για τη στάση που θα κρατήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο επικείμενο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.